Pizza uznawana jest, bardzo niesprawiedliwie, za niezwykle tuczące danie. Prawdopodobnie przez luźne skojarzenie z jedzeniem typu fast food, które stało się synonimem niezdrowych i wysokokalorycznych dań. Ci, którzy sami robią pizzę doskonale wiedzą, że wcale nie jest to danie typu fast. I wcale nie trzeba się wiele nakombinować, by nazwać ją dietetyczną.
Klasyczna pizza, czyli jaka?
Obecnie popularna niemal w każdym kraju, przygotowywana z przeróżnych składników, podawana w tak wielu formach i smakach, że nie ma wśród nas nikogo, komu byłaby obca. Pizza kojarzona jest głównie z Włochami, chociaż niezupełnie tam powstał jej pierwotny zamysł.
Jaki ser do pizzy dobrać? Mozzarella, parmezan, ricotta, a może swojsko – oscypek?
Ser jest kluczowym składnikiem pizzy. Odpowiednio dobrany, wpływa na finalny smak włoskiego przysmaku. Poniżej podpowiadamy, jaki ser najlepiej pasuje do poszczególnych rodzajów pizzy i z jakimi dodatkami go łączyć, żeby podkręcić smak dania.
Pizza z dodatkami owocowymi – jakie warianty są smaczne?
Zjawisko pizzy pojawiło się według ekspertów już około 997 roku w jednym z łacińskich dokumentów napisanych we Włoszech. Zatem te nieziemskie ciasto ma już przeszło 1000 lat. Jest niemal rówieśniczką państwa polskiego.
Calzone – czy jest i czy warto je wybrać zamiast pizzy?
Niech żyją włoskie smaki! Nie ma chyba osoby, która choć raz nie kosztowałaby tradycyjnej pizzy. Klasyczna wersja to cienkie ciasto, sos pomidorowy i mozzarella. Dziś jednak możemy wybierać zarówno spośród wielu rodzajów ciast (razowe, grube, z zawijanymi brzegami), dodatków oraz sosów.