Jak najlepiej odgrzać pizzę z wczoraj, aby nie straciła na smaku?

PizzaBabilon

Kto nie lubi świeżej, pachnącej pizzy? Chyba nie ma takiej osoby! Zamawiamy pizzę dość często, chętnie gości na stole jako piątkowa kolacja. Problemem jest, kiedy zamawia się jej za dużo. Co zrobić w takiej sytuacji? Oczywiście nie wyrzucamy jedzenia, nie marnujemy go, bo pizza to jedna z tych potraw, która smakuje tak samo dobrze po odgrzaniu na drugi dzień, jak świeża. Dlatego warto znać kilka sposobów, aby smakowała tak samo dobrze jak po zamówieniu jej w restauracji.

Do wyboru mamy trzy najpopularniejsze metody podgrzania w warunkach domowych. Nie potrzeba do nich dużej ilości czasu, ale gwarantują, że potrawa będzie bardzo dobrze smakować na drugi dzień, np. na śniadanie.

Odgrzanie pizzy w piekarniku

Jedną z metod jest wrzucenie dania do piekarnika. Rozgrzej urządzenie do temperatury 180 stopni Celsjusza (poczekaj około 10 minut), warto wybrać funkcję termoobiegu, jeśli posiadasz. Blachę najlepiej wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia, gdyż może się wytopić ser oraz tłuszcz, a szkoda naszego czasu na dodatkowe mycie blaszki. Trzymaj pizzę w wysokiej temperaturze przez około 8 minut. Warto obserwować, gdyż każdy piekarnik grzeje inaczej i może przypalić pizzę na górze.

Podgrzanie w mikrofalówce

Najszybszą metodą na podgrzanie jedzenia jest włożenie go do mikrofalówki. Jednak nie wszystkie te urządzenia posiadają opcję grill, która pozwoli na zachowanie chrupkości dania. Nikt nie chce jeść przecież gumowatej pizzy. Jest jednak sposób na podgrzanie jej bez opcji grilla. Wystarczy postawić w środku kubek wypełniony wodą do 2/3 wysokości, a pizzę umieścić na talerzu. Ustaw czas grzania na 30 sekund i po tym czasie sprawdź czy pizza jest już odpowiednio gorąca.

Odgrzana na patelni

Chyba każdy ma patelnię w domu. Najlepiej, aby posiadała nieprzywierającą powłokę. Odgrzanie nie powinno zająć dłużej niż pięć minut. Pizza zachowa swoją chrupkość, a nawet spód będzie jeszcze lepszy, niż na świeżo po jej przyrządzeniu. Wystarczy położyć kawałek na środku patelni, a następnie przykryć go za pomocą folii aluminiowej. Gdy użyjesz pokrywki, para wodna skropli się na jej powierzchni i będzie spadać na pizzę, a tego nie chcemy, dlatego folia aluminiowa jest lepszym rozwiązaniem. Ustaw płomień na kuchence na średnią moc, aby podgrzać ją stopniowo, a nie przypalić. Trzymaj pod przykryciem z folii przez 3-5 minut, aż spód będzie chrupiący, składniki na górze się podgrzeją, a ser lekko roztopi.

Podziel się z innymi: