Idealna pizza na jesienny wieczór. Jaką wybierzesz?

PizzaBabilon

Gdy na zewnątrz robi się coraz bardziej szaro i ponuro, a dni stają się zimne i deszczowe, mamy większą ochotę na sycące danie, które rozgrzeje nas od środka i wprawi w dobry nastrój. Idealną propozycją na jesienne wieczory jest pizza. Ta włoska potrawa, którą pokochał cały świat, występuje w bardzo wielu wersjach, a dobór składników zależy tak naprawdę od naszej wyobraźni. Ciasto na pizzę doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i warzywami, a nawet owocami morza. Jaka jest jednak ta idealna na jesienny wieczór? Którą wybrać?

Pepperoni

Ta klasyczna propozycja idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Jej głównym dodatkiem jest ostra włoska kiełbasa, której ten rodzaj pizzy zawdzięcza swą nazwę. Oprócz mięsnego składnika, dodawany jest również ser, a także sos pomidorowy. Pepperoni z pewnością doda nam energii i pomoże przetrwać niekorzystną aurę za oknem.

Pizza mięsna

To rodzaj bazujący głównie na kompozycji świeżej wołowiny oraz aromatycznego sosu pomidorowego. Idealnie sprawdzi się dla mięsożerców, a także osób, które cenią sobie najwyższej jakości składniki, a w deszczowe dni lubią przekąsić coś kalorycznego, co doda im energii oraz rozgrzeje.

Pizza farmerska

Jest też często nazywana wiejską, a wśród jej składników znaleźć można szynkę, boczek, kiełbasę, a także ogórki kiszone, cebulę, pieczarki, a nawet jajka. Ta bogata w dodatki propozycja z pewnością przypadnie do gustu fanom swojskiego jedzenia.

Pizza cztery sery

Idealny pomysł na sycące jesienne danie. Sprawdzi się znakomicie wśród fanów serowych dodatków. Z reguły spotykane są połączenia mozzarelli, gorgonzoli, ementalera oraz parmezanu, ale często można zjeść też wersję z pleśniowym lub typu feta.

Pizza meksykańska

Dzięki dodatkom pikantnych przypraw, takich jak np. papryczki jalapeño, pizza meksykańska doskonale rozgrzewa nas od środka w pochmurne dni. Sycące dodatki w postaci mięsa wołowego, kukurydzy i czerwonej fasoli sprawiają, że jest bardzo sycąca i sprosta wymaganiom nawet największych łakomczuchów.

W jesienne wieczory wybierajmy pizze, które są bardziej kaloryczne. Warto zrezygnować z klasycznego cienkiego ciasta na rzecz jego grubszego odpowiednika. Stawiajmy na propozycje z dodatkiem mięsa, pieczarek i serów. Takie danie zapewni nam energię do działania, poprawi samopoczucie i sprawi, że nie straszna nam będzie żadna zła pogoda. Dzięki pysznej, świeżej pizzy z łatwością przetrwamy nawet najbrzydsze jesienne dni.

Podziel się z innymi: