Gdy w 1889 roku z dworu króla Włoch Humberta I, do neapolitańskiego kucharza Raffaele Esposito wysłana została prośba o przygotowanie pizzy na cześć żony monarchy – nikt jeszcze nie wiedział, że w ten sposób powstanie najpopularniejsza aż do dziś odmiana pizzy.
Matematyka wyjaśnia, dlaczego zawsze powinieneś zamawiać większą pizzę
Odkąd pizza stała się dostępna także na telefon, te tradycyjne włoskie dania widnieją na polskich stołach niezależnie od dnia tygodnia. Może być daniem głównym, lunchem w pracy czy przekąską na imprezie. Warto też wiedzieć, że bardzie opłacalne jest kupienie jednej dużej pizzy, niż dwóch małych.
Dlaczego pizza Cię uszczęśliwia?
Idealny scenariusz na letni wieczór? Piękny Kraków i pizza z dowozem wprost nad brzeg Wisły, gdzie relaksujemy się z przyjaciółmi. Tak idealny plan, popularny, włoski specjał doskonale wpływa na nasz humor, chyba nikt już dziś nie zaprzeczy. Ale dlaczego tak się dzieje?
Pizza z naukowego punktu widzenia
Miłośnicy pizzy z pewnością zgodzą się ze stwierdzeniem, że przygotowanie jej to akt prawdziwej sztuki. Znacznie mniej liczni będą z pewnością ci, którzy dostrzegą w niej znamiona dziedzin ścisłych. A jest ich wiele! Przyjrzyjmy się dziś pizzy z naukowego punktu widzenia.
Pizza na przestrzeni wieków
Dobra pizza w Krakowie? Z pewnością nikt nie ma wątpliwości, gdzie należy jej szukać. Jednak kiedyś nie była tak popularnym i łatwo dostępnym posiłkiem. Jej forma zmieniała się na przestrzeni wieków, aby finalnie zagościć na naszych stołach w swojej obecnej postaci. No właśnie, jak wyglądała jej wczesna historia?