Czekasz na pizzę godzinę? Nie denerwuj się! Mogło to zająć miesiąc...

Co najlepiej pić do pizzy aby zachować jak najlepszy smak?

PizzaBabilon

Praktycznie każda osoba, która zamawia pizzę, zamawia również dodatkowo napój. Ma on służyć podkreśleniu smaku oraz pobudzeniu kubków smakowych. Niestety, bardzo często wybieramy to, co po prostu lubimy. Przez to można zgubić walory pizzy! Dlatego warto wiedzieć, jaki napój będzie odpowiedni dla danej wersji posiłku, który jednocześnie będzie orzeźwiający i w odpowiedni sposób połączy się ze smakiem.

Dodatki – czynnik warunkujący wybór napoju

Większość rodzajów pizzy tworzy wiele różnych składników, które dopiero w połączeniu ze sobą dają fenomenalny efekt. Większość osób wybiera jednak najczęściej colę lub standardowe piwo, co w części przypadków powoduje zagubienie smaku! Dlatego musimy wiedzieć, jakie składniki smakują najlepiej z określonymi napojami, zarówno alkoholowymi, jak i bezalkoholowymi. Do najlepszych połączeń można zaliczyć:

  • Pizza pepperoni w połączeniu z lampką czerwonego wina – ten alkohol idealnie podkreśla smak pepperoni, dzięki czemu można wyczuć zarówno smak pizzy, jak i wina osobno;
  • Pizza typu margarita z czerwonym winem;
  • Pizza z dodatkiem czosnku oraz szpinaku z koktajlem lub drinkiem na bazie whiskey – ten alkohol bardzo dobrze łączy się ze smakiem szpinaku jednocześnie neutralizując nieprzyjemny zapach i smak czosnku;
  • Pizza typu “cztery sery” wraz z czerwonym lub białym winem oraz piwem typu pilsner – nie ma lepszego połączenia jak ser z lampką wina;
  • Pizza z dodatkiem owoców morza wraz z białym, musującym winem – owoce morza najlepiej jeść z białym winem, dlatego też krewetki lub ośmiorniczki będą najlepsze w takim zestawieniu.

Czy warto zamawiać słodkie, gazowane propozycje do pizzy?

Rodzaj zamawianego napoju zależy jedynie od nas i od naszych preferencji oraz ulubionych smaków. Musimy jednak zdawać sobie sprawę, iż wybór coli nie jest najlepszym rozwiązaniem. Przede wszystkim zabija ona całkowicie smak pizzy. W dodatku zawarty w nim dwutlenek węgla szybko powoduje uczucie pełności, a sam cukier zwiększa apetyt. To z kolei skutkuje tym, iż po chwili znowu mamy ochotę coś zjeść, co może nie być dobre dla naszego zdrowia.

Podziel się z innymi: