Jak zjesz tą pizzę, będziesz ziać ogniem niczym smok...

Jak zjesz tą pizzę, będziesz ziać ogniem niczym smok…

PizzaBabilon

Wielbiciele ostrych przypraw i smaków bardzo często wybierają również pizzę z pikantnymi dodatkami. Możliwości jest wiele, również wobec ich stopnia ostrości. Można też z pozoru łagodne w smaku danie doprawić pikantnym sosem. Czy jednak zastanawiałeś się kiedyś, jaka jest najostrzejsza pizza świata? Już spieszymy z odpowiedzią!

Wyjątkowe brytyjskie menu

Zapisana jako rekordowa pod względem ostrości potrawa znalazła się w menu brytyjskiej pizzerii Paul?s Pizza. Restauracja znajduje się na południu kraju, w miejscowości Saltdean. Okazuje się, że właściciel, Paul Brayshaw, jest wielbicielem niezwykle ostrych dań, dlatego postanowił też stworzyć najostrzejszą pizzę. Jest ona teraz wizytówką dla jego lokalu.

Diabeł tkwi w składnikach

Jak powstaje danie uznane za najostrzejsze na świecie? Z pozoru klasyczne składniki, czyli cienkie ciasto, ser typu mozzarella i sos pomidorowy z ziołami uzupełnione są papryką. I to właśnie odmiana papryki Naga Jolokia, jedna z najbardziej pikantnych na świecie, robi całą robotę. Smak z pozoru wydaje się łagodnym połączeniem sosu pomidorowego i mozzarelli, jednak szybko przechodzi w diabelski ogień w ustach podejmującego wyzwanie. W super-ostrych pizzach wykorzystywane mogą być również inne odmiany papryk, na przykład Trinidad Scorpion Butch T Chilli albo Carolina Reaper, które były wpisane do Księgi Rekordów Guinnessa jako najostrzejsze.

Skąd wiadomo, że ta pizza jest najostrzejsza?

Miarą ostrości potraw jest skala Scoville?a. Ten sposób mierzenia pikantności przyznaje określoną wartość liczbową. Według skali Scoville’a pizza z Saltdean ma 3 200 000. Czy to dużo? Być może w tym miejscu wystarczy informacja, że uznawane za niezwykle ostre tabasco ma zwykle wartości pomiędzy 2 500 a 8 000. Z drugiej strony gaz pieprzowy, wykorzystywany do samoobrony, to pikantność rzędu 5 000 000. Jak widać pizzy z Wielkiej Brytanii bliżej do gazu pieprzowego niż tabasco, jeśli o ostrość chodzi… Niektórzy po zjedzeniu naprawdę ostrych dań trafiali do szpitali, dlatego przed podjęciem wyzwania trzeba podpisać specjalne oświadczenie, że robi się to na własną odpowiedzialność.  Zbyt dużo kapsaicyny w naszym organizmie działa toksycznie, poraża nasz układ nerwowy, nie możemy złapać oddechu a w rezultacie w ekstremalnych przypadkach może to doprowadzić do śmierci. 

Wyzwanie dla miłośników ostrych smaków

Do pizzerii Paula ściągają wielbiciele ognia w ustach. Stawiają sobie za wyzwanie zjeść niezwykle pikantną pizzę o rodzimej nazwie Saltdean Sizzler. Jak się okazuje, nie każdy jest w stanie sprostać temu smakowi. Czy podjąłbyś się takiego zadania? W naszym menu znajdziesz również wiele propozycji o ostrym smaku, choć nie są one raczej na tym samym poziomie. A jeśli wolisz jednak łagodniejsze podejście do tematu, również możesz wybrać klasyczne pozycje.

Naszą najostrzejszą propozycją jest pizza HOT&SPICY z jalepeno oraz papryczkami peperoncino.  W ofercie mamy również diabelnie ostrą Diablo, Pepperoni, Mexio City, Jalapeno oraz Macho. Zawsze możecie poprosić aby wasza pizza była ekstremalnie ostra, albo delikatnie pikantna.

Podziel się z innymi: