Ile ludzi, tyle pomysłów na przygotowanie aromatycznej pizzy. To danie, które możemy udekorować dowolnymi składnikami, dzięki czemu sami opracujemy zróżnicowane warianty. W restauracjach można znaleźć zarówno klasyczną pizzę margarita, jak i nieco bardziej ekskluzywne potrawy, na przykład pizzę z truflami. Taką pizzę bez problemów da się przygotować również w domowym zaciszu.
Najdroższe grzyby świata coraz bardziej popularne
Ceny najlepszej gatunkowo trufli białej mogą osiągać nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych za kilogram. Dla wielu zakup nawet niewielkiej ilości grzyba może być poza zasięgiem finansowym, choć z roku na rok te stawki ulegają powolnemu zmniejszaniu. Wszystko przez próby utworzenia plantacji tych grzybów podziemnych, które po kilkunastu latach przynoszą pierwsze efekty.
Są jednak inne gatunki popularnego grzyba podziemnego, o równie bogatych walorach smakowych i znacznie niższej cenie. Przykładem będzie tu trufla letnia, której słoiczek kosztuje kilkadziesiąt złotych. Jeszcze mniej zapłacimy za przetwory, np. pastę lub oliwę truflową, która również wzbogaci smak naszych potraw.
Pizza, posiekane trufle i co jeszcze?
Przygotowanie pizzy z truflami nie jest trudne. Proces rozpoczynamy klasycznie od wyrobienia ciasta. Odmierzamy więc wodę i mąkę w odpowiednich proporcjach i po dodaniu rozpuszczonych drożdży starannie mieszamy wszystkie składniki. Ugniecione ciasto wkładamy do naczynia i przechowujemy pod przykryciem do wyrośnięcia. Następnie możemy podzielić je na kilka części i uformować cienki placek.
Na wierzchu pizzy tradycyjnie rozsmarowujemy sos pomidorowy. Następnie układamy pokrojone w plastry świeże grzyby. Możemy także zetrzeć je na tarce, by aromat stał się jeszcze bardziej intensywny. Czy do takiej pizzy potrzeba czegoś jeszcze? Z reguły zapach grzybów jest na tyle intensywny, że nie musimy wzmacniać go innymi dodatkami. Można jeszcze udekorować pizzę suszoną bazylią i dosypać oregano. Na sam wierzch układamy starty ser żółty, który dopełni kompozycję. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika.
Zamiast świeżych grzybów, skorzystaj z pasty truflowej!
Pozyskanie świeżej trufli może być problematyczne, ponieważ wciąż nie jest to produkt łatwo dostępny w naszym kraju. Zamiast tego, w sklepach można jednak znaleźć przetwory z grzybów. Dość popularna jest między innymi pasta truflowa, czyli pesto przygotowane ze startych lub posiekanych trufli oraz dodatku oliwy.
Smak pizzy może wzmocnić oliwa truflowa lub sos pomidorowy z dodatkiem cennego grzyba. W ten sposób łatwo przygotować ciasto o pożądanym aromacie bez konieczności zamawiania droższych, świeżych grzybów.