Pizza to ulubione danie wielu ludzi. Ten szybki i prosty posiłek podbija menu restauracji i domowych stołów na niemal całym świecie. Dobierając składniki, jedyne co może nas powstrzymać to zasoby wyobraźni, no i oczywiście preferencje smakowe. Ananas, banan, owoce morza, tuńczyk, oscypek, orzechy włoskie, żurawina czy nawet czekolada – to tylko niektóre z niezwykłych dodatków, które możemy spotkać na wierzchu ciasta. Jednak na myśl wielu osób nasuwa się jedno pytanie – co z wegetarianami i weganami? Czy osoby nie jedzące produktów pochodzenia zwierzęcego też mogą rozsmakować się w pizzy? Oczywiście, że tak! Podpowiadamy, jaka pizza będzie najlepszym i najbezpieczniejszym wyborem. Dzięki temu nikogo nie ominie rozkoszowanie się tym najpopularniejszym włoskim daniem.
Najlepsza alternatywa dla sera
Weganie nie spożywają żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Dotyczy to nie tylko mięsa, ale także sera czy jaj. Nie oznacza to jednak, że pizza dla wegan musi być niemal pusta i uboga w składniki. Powszechnie wiadomo, że różne rodzaje sera to nieodłączny element tego dania. Jeśli jesteśmy weganami, możemy zastąpić ten składnik zdrowym i odpowiednio przyprawionym tofu. Na rynku znajdziemy również specjalne mieszkanki serów dla wegan, wyprodukowane z oleju kokosowego, które smakują i pachną zupełnie jak klasyczny produkt na bazie mleka.
Kolorowe dodatki
Wielu z nas nie wyobraża sobie pizzy bez dodatku mięsa, takiego jak kurczak, bekon, salami czy pepperoni. Jednak wyznając zasady weganizmu musimy skupić się na odpowiednim doborze warzyw. Najbardziej pożądane i jednocześnie najsmaczniejsze to:
- oliwki czarne i zielone
- pomidory
- kukurydza
- papryka
- świeża bazylia
- cebula
- rukola
- czosnek
- pieczarki
Dzięki odpowiedniej kompozycji warzyw i przypraw, nasza pizza będzie niezwykle aromatyczna, kolorowa, a do tego zdrowa. Na takie dodatki decydować powinny się nie tylko osoby nie jedzące produktów pochodzenia zwierzęcego, ale każdy, kto chce odżywiać się zdrowo.
Warzywny spód do pizzy
Świetną i dosyć nową alternatywą dla standardowego pszennego bądź razowego ciasta są te wykonane z warzyw, takich jak brokuły, buraki, cukinie czy kalafiory. Do takiego spodu możemy z powodzeniem dodać także otręby, płatki owsiane czy ziarna, które są niezbędnym składnikiem diety wegańskiej, dostarczającym odpowiednią dawkę błonnika.
Jako weganie mamy olbrzymie pole do popisu w kwestii doboru rozmaitych składników, które umieścimy na swojej wymarzonej pizzy. Coraz więcej restauracji w swoim menu oferuje kultowe włoskie danie w wersji wegańskiej. Jest to świetna wiadomość dla wszystkich, którzy ze swojej diety wyeliminowali produkty zwierzęce.