W jakich krajach jest popularna pizza?

Pizza –  włoski specjał

Pizza to danie wywodzące się z kuchni włoskiej i właśnie w tym kraju jest najpopularniejsza. Ten płaski drożdżowy placek z rozmaitymi dodatkami stał się wręcz symbolem Włoch i właśnie tutaj – wedle opinii wielu zagorzałych fanów pizzy, można zjeść tę najlepszą na świecie. Włoska  pizza wywodzi się dokładnie z Neapolu, gdzie początkowo była spożywana przez biednych mieszkańców tego miasta. Pizza neapolitańska do dziś charakteryzuje się prostotą, ale i wyjątkowym smakiem, jej składniki to jedynie pomidory (oryginalnie powinny pochodzić z wulkanicznych pól Wezuwiusza) oraz ser mozarella – wedle tradycyjnej receptury – z mleka bawolic. I tak poprzez modyfikacje tej prostej receptury powstały rozmaite kombinacje jak np. pizza capriciosa, Margherita czy też pizza sycylijska.

Pizza nie tylko we Włoszech

Mimo, że kolebką pizzy są Włochy, to potrawa ta podbiła z powodzeniem niemalże cały świat. Pizza jest bardzo popularna w całej Europie i na świecie, szególnie w takich krajach jak:

  • Malta – ten maleńki kraj, który jest w całości wyspą ubustwia wręcz pizzę – nic dziwnego, położony jest bardzo blisko włoskiej Sycylii, gdzie można w krótkim czasie dopłynąć promem. W maltańskiej kuchni dominuje kuchnia włoska, a na całej wyspie jest mnóstwo pizzerii, założonych i prowadzonych przez rodowitych Włochów, którzy wytwarzają tam pizzę według tradycyjnej receptury
  • Hiszpania – mimo iż Hiszpanie mają swoją wspanałą i tradycyjna kuchnię, gdzie na każdym ulicznym rogu oferują tapas czy też paellę, to pizza także na dobre zadomowiła się w ich kraju. Pizzerie są tutaj bardzo popularne, a pizza smaczna
  • Anglia i Irlandia – tutaj pizza ma przedziwne odmiany, obok tradycyjnego sosu pomidorowego i sera, skrywa całe bogactwo angielskiej kuchni w postaci np. kiełbasek z fasolką i bekonem
  • Francja – po raz pierwszy zawitała do Marsylii, wraz z przybywającymi z Włoch emigranatami; często można tu spotkać tradycyjną, wsłoską pizzę, ale zdarzają się także modyfikacje zaczerpnięte rodem z Francji np. w postaci francuskich serów
  • Niemcy – z ciekawszych dodatków, jakie dodaje się do pizzy w tym kraju są ziemniaki
  • USA – Amerykanie uwielbiają wręcz pizzę; największą zaletą dla nich jest to, że można ją bez problemów zamówić i zjeść w zaciszu własnego domu, co dla zabieganych i zapracowanych Amerykanów jest niezwykle cenne
  • Polska – w Polsce pizzę spożywał już król Zygmunt Stary, a danie to do naszego kraju “przywiozła” jego żona – królowa Bona, rodowita włoszka. Obecnie Polska pizza naśladuje włoskie tradycje, czasem zdarzają się dodatkowe akcenty w postaci Polskich ziół jak np. pietruszka czy szczypiorek.

 

 

 

Podziel się z innymi: