Pizza ma opinię posiłku wysoko kalorycznego, który nie nadaje się dla osób na diecie. Wynika to z dużej ilości mąki oraz sera, czyli węglowodanów i tłuszczu. Ser żółty można oczywiście pominąć lub wymienić na wersję niskokaloryczną; a co z mąką?
Na szczęście istnieje fit alternatywa dla tradycyjnego ciasta drożdżowego – pizza z serka wiejskiego. Przeczytaj poniżej, jaki przepis polecamy!
Czy pizza z serka wiejskiego jest zdrowa?
Niektórzy z pewnością zastanawiają się teraz: skąd akurat granulowany serek wiejski w przepisie na pizzę? Jak to w ogóle działa?
Jest to składnik, który zastępuje mąkę pszenną. Dzięki takiej podmiance posiłek zyskuje niepowtarzalny smak oraz zawiera w sobie dużo mniej tłuszczu i kalorii: około 400 kcal (wliczając do tego mozzarellę!). Właśnie z tego powodu pizza na serku wiejskim zyskała przydomek “fit”.
Ale to nie wszystko. Taka wersja klasycznego włoskiego dania zawiera w sobie również dużo białka, ponieważ około 26 g (mniej więcej, zależnie od dodatków lub gramatury serka wiejskiego w przepisie). Z tego powodu jest również uwielbiana przez sportowców, poszukujących obiadów pełnych protein, które pomagają budować masę mięśniową.
Można zatem śmiało powiedzieć: pizza na spodzie z serka wiejskiego jest bardzo dobra!
Czy ser wiejski nadaje się na pizzę?
Oczywiście! Podczas pieczenia w piekarniku staje się miękkim, puszystym ciastem, i to bez dodatku drożdży. Do przepisu potrzebujemy:
- 100 g serka wiejskiego,
- 1 jajo,
- 50 g mąki pszennej lub dowolnej innej, na przykład ryżowej,
- sól i pieprz.
Najpierw należy wymieszać dokładnie serek wiejski i jajko, następnie doprawić przyprawami. Pamiętaj, żeby używać wyłącznie widelca, a nie miksera. Możesz rozgniatać masę, aż stanie się jednolita, ale pozostałe granulki w niczym nie przeszkadzają. Następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto na około 15 minut.
Pizza z serka wiejskiego z piekarnika
Po tym czasie z masy uformuj okrągły placek i piecz w 220°C. Pizza z serka wiejskiego piecze się około kwadransa, do zarumienienia. W tym czasie przygotuj dodatki, czyli ser, koncentrat pomidorowy i inne ulubione składniki oraz przyprawy.
Po 15 minutach wyciągnij spód i nałóż dodatki, a na koniec piecz jeszcze 3 minuty, do roztopienia się sera.
Jak widać, proteinowa pizza z serka wiejskiego to przepis bardzo prosty i szybki, a to dzięki temu, że nie używa się do niego drożdży. Takie danie będzie wspaniałą domową alternatywą dla klasycznych potraw z pizzerii Babilon – fit pizza z serka wiejskiego w tygodniu, a tradycyjna włoska pizza w weekend. Zapraszamy!