Tradycyjną, klasyczną pizzę włoską wypieka się w kamiennym piecu, opalanym dębowym albo jesionowym drewnem. Ma to szczególne znaczenie, ponieważ w takich warunkach temperatura osiąga prawie 500°C – to właśnie dlatego ciasto jest chrupiące i lekkie.
A czy da się przygotować pyszną pizzę w domowych warunkach?
Chrupka włoska pizza
Wysoką temperaturę jesteśmy w stanie osiągnąć w każdym piekarniku w domu, jednak potrzebujemy do tego specjalnego kamienia do pizzy. Jak to działa? Kamień szybko się nagrzewa i gromadzi w sobie ciepło, a następnie równomiernie je oddaje, dzięki czemu ciasto jest idealnie przypieczone od spodu i w efekcie kruche oraz chrupkie.
To zdecydowanie rozwiązanie dla miłośników prawdziwej włoskiej pizzy. Trzeba bowiem dobrze posługiwać się takim akcesorium, żeby efekt był powalający. Kamień dobrej jakości może trochę kosztować, ale pozwoli poczuć się jak w Rzymie.
Pizza z patelni
A co w sytuacji, w której nie mamy nawet dostępu do piekarnika, na przykład na wyjeździe, albo z różnych powodów nie możemy go użyć? W końcu pizza to idealna przekąska na różne okazje. Na szczęście w takim wypadku wystarczy zwykła patelnia i zaledwie 20 minut na palniku.
Oczywiście, mowa o pizzy na tradycyjnym cieście drożdżowym, tylko smażonym, zamiast pieczonym. Aby je wyrobić, postępuj tak jak zwykle: użyj mąki pszennej drobno mielonej, ciepłej wody, oliwy, cukru i drożdży. Następnie ugniataj masę, aż powstanie zwarta kula, i odłóż na kilkadziesiąt minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj sos pomidorowy z przecieru i koncentratu, pokrój pieczarki i przysmaż do miękkości. Przygotuj również potarty ser i inne ulubione dodatki.
Kiedy wszystko będzie gotowe, zacznij nagrzewać posmarowaną oliwą patelnię. Połóż na niej placek z ciasta – rozciągnij je aż pod ranty patelni. Nałóż pokrywkę na 5 minut i ustaw mały ogień.
Po tym czasie trzeba przewrócić ciasto na drugą stronę i nałożyć sos, pieczarki oraz ser. Ponownie nałóż pokrywkę i odrobinę podkręć moc palnika. Pizza powinna piec się w ten sposób jeszcze 10 minut – dokładny czas zależy od grubości patelni i temperatury.
Gotową, dobrze wypieczoną pizzę pokrój na kawałki i dodaj zioła.
Pizza zawsze i wszędzie
Taki posiłek możesz przygotować w każdej kuchni. Gotowa pizza z patelni niczym się nie różni od takiej pieczonej – poza tym, że nie trzeba na koniec sprzątać piekarnika!
A jeśli marzy Ci się pizza chrupiąca i wypiekana w piecu z prawdziwego zdarzenia, odwiedź nas w Pizzerii Babilon. W naszym menu znajdziesz wiele przepysznych kompozycji – zapraszamy!