Pizza z jajkiem - kiedy wbić jajko? Sprawdzamy śniadaniowe warianty potrawy

Pizza z jajkiem – kiedy wbić jajko? Sprawdzamy śniadaniowe warianty potrawy

PizzaBabilon

Dlaczego tak często odwiedzamy pizzerię? Ze względu na wyjątkową potrawę, która dostarcza nam kalorii, wartości odżywczych i wyjątkowego smaku! Pizza na dobre zagościła w naszym jadłospisie, a dzięki prostej konstrukcji i nieograniczonej liczbie wariantów, każdy znajdzie danie odpowiadające potrzebom. Dziś bliżej przyjrzymy się pizzy z jajkiem, która może stanowić świetne uzupełnienie porannego posiłku… Jak robi się taką potrawę?

Pizza z jajkiem ? dlaczego warto ją przygotować?

Choć zazwyczaj na ulubionym cieście lądują inne składniki, jaja również mogą nadać potrawie wyjątkowego charakteru. Przede wszystkim taka pizza będzie mieć unikalny smak i zapach, co może zaspokoić nawet najbardziej wybrednych koneserów. To przy tym doskonała potrawa śniadaniowa, lub przekąska w porze lunchu.

Pizza z jajkiem jest korzystnym rozwiązaniem dla wegetarian ? w połączeniu z beszamelem można tu utworzyć smaczną potrawę pozbawioną produktów zwierzęcych. To również dobry wybór dla osób, które nie mogą spożywać nabiału ? wykorzystanie białka zamiast sera zniweluje ten problem.

Przygotowanie ciasta? Bez zmian!

Ciasto do sporządzenia smacznej podstawy pizzy możemy przygotować w standardowy sposób. 30 gramów świeżych drożdży trzeba połączyć z mąką pszenną (ok. 900 g), 6 łyżkami oleju i ciepłą wodą, do momentu uzyskania puszystego ciasta. W trakcie wyrabiania warto doprawić je jeszcze odrobiną soli.

Wyrobione ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę czasu. Po podwojeniu objętości należy kilka razy je ugnieść, podzielić na kawałki i uformować placki o odpowiedniej grubości. Można to zrobić przez rozciąganie w palcach lub wałkowanie.

Jajka wbijać czy ugotować i kroić?

Jak się okazuje oba sposoby przygotowania mogą być dobre. Dla osób, które lubią pizzę z warzywami, doskonałym połączeniem będzie pizza z jajkiem sadzonym i szpinakiem. Jak ją przygotować? Wystarczy ugotować jajka, pokroić je razem ze szpinakiem i wyłożyć na ciasto pokryte sosem pomidorowym. Dla amatorów wędlin idealnym połączeniem okaże się wariant z jajkiem i szynką.

Można wykorzystać również jajko sadzone! Połączenie jego smaku z aromatem pieczarek może sprawdzić się tu wyśmienicie. Aby przygotować danie, należy pokroić grzyby w kostkę i podsmażyć je z cebulką, a następnie ułożyć na cieście do pizzy. Tak przygotowany spód pokrywamy surowymi jajkami, doprawiamy i wkładamy do pieca. Po około 20 minutach pyszne ciasto będzie już gotowe!

Podziel się z innymi: