grupa uśmiechniętych przyjaciół podczas spotkania w pizzeri

Pizza w liczbach. Najciekawsze statystyki na temat pizzy w Polsce i na świecie

BabilonAdmin

„Pizza stała się naszą potrawą narodową” stwierdziła niegdyś Magda Gessler, biorąc pod uwagę liczbę pizzerii działających w kraju nad Wisłą. I coś w tym faktycznie jest… W zdecydowanej liczbie polskich restauracji wcale nie króluje schabowy z kapustą. Ani pierogi. Ani rosół czy zupa pomidorowa.

Czy faktycznie lubimy pizzę bardziej niż inne narody? W których miastach mieszka najwięcej wielbicieli pizzy? Jaki rodzaj pizzy zamawiamy najczęściej? Które dodatki i sos uważamy za najlepsze?

Ulubiona kuchnia? Włoska!

Polacy zdecydowanie preferują kuchnię włoską. Świadczy o tym fakt, że restauracje z typowo włoskim menu stanowią ponad 60% krajowych lokali gastronomicznych. W przypadku Szwecji to 75%, ale już w Niemczech „zaledwie” 45%. Jeszcze niższy udział procentowy włoskich restauracji szacuje się w Austrii, Grecji czy Stanach Zjednoczonych (kolejno: 22%, 15% i 17%).

Jednocześnie nie należy sądzić, że w USA nie lubią pizzy. Po prostu rynek usług gastronomicznych jest tam mocno zróżnicowany, co wynika z różnorodności etnicznej mieszkańców. A po pizzę i tak raz w tygodniu sięga blisko połowa Amerykanów…  Szacuje się, że w Stanach Zjednoczonych funkcjonuje 70 tysięcy pizzerii. Najwięcej – w Nowym Jorku.

Ulubiona pizza? Duża!

Polacy zdecydowanie najbardziej lubią pizzę z dodatkiem szynki i pieczarek, czyli tak popularną Capri.  Drugie miejsce w rankingu zajmuje Margherita, trzecie – Pepperoni. Kolejne pod względem częstotliwości zamawiania to pizza z dodatkiem ananasa czyli nasza Amore, z salami (sycąca i wysokokaloryczna), Diablo ( lub nasza najostrzejsza Hot&Spice ostra!), funghi (z dodatkiem pieczarek ), wegetariańska Roma, pizza Wiejska oraz pizza Freestyle czyli pizza z własną kompozycją składników. To jeżeli o najczęściej zamawiane pizzę w Polsce u Nas w lokalu najczęściej zamawiacie Pizzę Fantazje, Neapoli, Diablo i Chorizo

Generalnie najbardziej lubimy kiedy dodatek do pizzy stanowi szynka, salami i pieczarki. Zdecydowanie rzadziej niż Włosi zajadamy się pizzą z różnymi rodzajami oliwy. Najchętniej doprawiamy pizzę sosem czosnkowym (dopiero kolejne pozycje pod względem popularności zajmują sosy: ketchup i pikantny).

Cena pizzy zależy od wielkości, dodatków i miejsca, w którym ją zamawiamy. Najdroższe pizze są w Warszawie i Krakowie, najtańsze – w Gdyni.

Polacy najchętniej zamawiają pizzę o średnicy 50 cm, czyli „MEGA”. Co ciekawe – Amerykanie też lubią „dużą” pizzę, z tym, że w ich przypadku ma ona średnicę około 35 cm (14 cali). Ciekawostką jest też, że klasyczna pizza liczy 35 cm średnicy i ma stanowić posiłek dla jednej osoby…

Jeśli chodzi o polskie miasta, których mieszkańcy szczególnie często sięgają po pizzę  to Łódź, Gdynia, Wrocław i Kraków

Nieco mniej (ale też bardzo) pizzę lubią mieszkańcy Poznania, Torunia i Zielonej Góry.

I jeszcze kilka ciekawostek

– w USA co roku sprzedaje się 3 miliardy pizzy, 41% Amerykanów jada pizzę średnio co trzeci dzień, a co 8 sięga po nią codziennie

-rekord zjedzenia pizzy to 42 sekundy

-73% z osób które zamawiają pizzę w Polsce, robią to przynajmniej raz w miesiącu

– średnio co 3 zamówieniu u nas w lokalu to pizza z serem w rantach, co 4 to pizza na cienkim cieście, a raz na 10 zamówień zamawiacie pizzę na grubym cieście