Pizza w liczbach. Najciekawsze statystyki na temat pizzy w Polsce i na świecie

„Pizza stała się naszą potrawą narodową” stwierdziła niegdyś Magda Gessler, biorąc pod uwagę liczbę pizzerii działających w kraju nad Wisłą. I coś w tym faktycznie jest… W zdecydowanej liczbie polskich restauracji wcale nie króluje schabowy z kapustą. Ani pierogi. Ani rosół czy zupa pomidorowa.

Czy faktycznie lubimy pizzę bardziej niż inne narody? W których miastach mieszka najwięcej wielbicieli pizzy? Jaki rodzaj pizzy zamawiamy najczęściej? Które dodatki i sos uważamy za najlepsze?

Ulubiona kuchnia? Włoska!

Polacy zdecydowanie preferują kuchnię włoską. Świadczy o tym fakt, że restauracje z typowo włoskim menu stanowią ponad 60% krajowych lokali gastronomicznych. W przypadku Szwecji to 75%, ale już w Niemczech „zaledwie” 45%. Jeszcze niższy udział procentowy włoskich restauracji szacuje się w Austrii, Grecji czy Stanach Zjednoczonych (kolejno: 22%, 15% i 17%).

Jednocześnie nie należy sądzić, że w USA nie lubią pizzy. Po prostu rynek usług gastronomicznych jest tam mocno zróżnicowany, co wynika z różnorodności etnicznej mieszkańców. A po pizzę i tak raz w tygodniu sięga blisko połowa Amerykanów…  Szacuje się, że w Stanach Zjednoczonych funkcjonuje 70 tysięcy pizzerii. Najwięcej – w Nowym Jorku.

Ulubiona pizza? Duża!

Capricciosa! Polacy zdecydowanie najbardziej lubią pizzę z dodatkiem szynki i pieczarek. Drugie miejsce w rankingu zajmuje margherita, trzecie – pepperoni. Kolejne pod względem częstotliwości zamawiania to pizza: hawajska (z dodatkiem ananasów), z salami (sycąca i wysokokaloryczna) , mafioso (ostra!), funghi (z dodatkiem grzybów), roma, supreme i pizza wiejska.

Generalnie najbardziej lubimy kiedy dodatek do pizzy stanowi szynka, salami i pieczarki. Zdecydowanie rzadziej niż Włosi zajadamy się pizzą z różnymi rodzajami oliwy. Najchętniej doprawiamy pizzę sosem czosnkowym (dopiero kolejne pozycje pod względem popularności zajmują sosy: łagodny pomidorowy i pikantny).

Cena pizzy zależy od wielkości, dodatków i miejsca, w którym ją zamawiamy. Najdroższe pizze są w Warszawie, najtańsze – w Gdyni.

Polacy najchętniej zamawiają pizzę o średnicy 42 cm, czyli „dużą”. Co ciekawe – Amerykanie też lubią „dużą” pizzę, z tym, że w ich przypadku ma ona średnicę około 35 cm (14 cali). Ciekawostką jest też, że klasyczna pizza liczy 35 cm średnicy i ma stanowić posiłek dla jednej osoby…

Jeśli chodzi o polskie miasta, których mieszkańcy szczególnie często sięgają po pizzę, są to kolejno: Sopot, Gdańsk, Gdynia.

Nieco mniej (ale też bardzo) pizzę lubią mieszkańcy: Rumi, Krakowa, Poznania, Torunia, Wrocławia i Zielonej Góry.

Podziel się z innymi: