Pizza jak z pizzerii - co to właściwie oznacza?

Pizza serowa – jakie sery są najlepsze?

BabilonAdmin

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że ciągnący ser i pizza to duet doskonały! Jakie gatunki powinny dopełniać kultowe włoskie danie? Czy każdy ser nadaje się do pizzy? Sprawdźmy!

Dlaczego pizza z serem jest taka dobra?

Odpowiedź wydaje się prosta – ser nadaje pizzy kremowego smaku, stanowi tło dla innych składników, a czasem gra w niej pierwsze skrzypce. Jest jak kropka nad i, łącząca pozostałe dodatki w jedną pyszną całość! Trzeba tylko pamiętać, by ser był dobrej jakości i harmonijnie komponował się z innymi elementami.

Na przykład, twarogowa ricotta może wydawać się nie do końca słusznym wyborem, ale jeśli dodamy ją do pizzy ze szpinakiem i pomidorami, szybko zmienimy zdanie! Bardzo aromatyczny żółty ser może być zbyt intensywny w smaku jako dodatek, ale jeśli dodamy go do pizzy serowej, możemy uzyskać ciekawy smak. I tak dalej. Tu wiele zależy od naszej fantazji!

Jakie sery można dodawać do pizzy?

Królową w tej kwestii jest na pewno mozzarella – miękki ser z mleka krowiego lub bawolego, który delikatnie się rozpływa i nadaje pizzy delikatnej kremowości. Bardziej wyrazisty w smaku jest parmezan, którym posypujemy upieczone danie. Z kolei gorgonzola to ser pleśniowy z mleka krowiego o niebieskawym odcieniu, idealnie komponujący się z rukolą, kurczakiem czy pomidorami.

Feta, będąca jednym z najbardziej słonych serów, znajdzie swoje miejsce na pizzy z oliwkami, sałatą czy kawałkami kurczaka. Również rodzimy oscypek nadaje się jak najbardziej do pizzy, pod warunkiem że skomponujemy go na przykład z boczkiem i żurawiną. Klasyczne sery typu gouda i cheddar odnajdą się z reguły na każdej pizzy, tworząc smakowity dodatek przede wszystkim do pieczarek.

Quatro formaggi, czyli serowe szaleństwo

Wszystkim miłośnikom pizzy z dużą ilością sera polecamy kompozycję zwaną „cztery sery”. To wyrazista w smaku propozycja, która może mieć różne warianty, ale najczęściej serwowana jest jako danie z fetą, serem pleśniowym, mozzarellą i goudą, ewentualnie z oscypkiem. Aby podkreślić, ale nie zagłuszać smaku sera, podaje się do takiej pizzy zielone lub czarne oliwki, a czasem nawet brokuły.

Fani sera nie powinni też zapominać o pizzy z serem zapiekanym w jej rantach. Obrzeża trójkącików nie mają dodatków i przez wielu smakoszy są uważane za najmniej atrakcyjny fragment pizzy. Ukrycie w tym mało oczywistym miejscu sporej porcji sera wydaje się więc znakomitym pomysłem.

Zachęcamy do próbowania najróżniejszych odmian pizzy – tylko w ten sposób odkryjemy, jaki ser do pizzy jest naszym ulubionym.

Podziel się z innymi: