Jak zrobić pizzę rzymską? Pizza Rzymska i jej składniki

Pizza rzymska – z czym jest i jak ją zrobić?

PizzaBabilon

W Polsce mamy zapiekanki, w Stanach Zjednoczonych hot dogi, a w Rzymie – pizzę! Współcześnie wszędzie można znaleźć restauracje, które podają zagraniczne jedzenie, pochodzące z nawet najdalszych zakątków świata. Ale jest coś, czego nie podrobi nawet najlepszy szef kuchni: street food!

Żywność z ulicy to potrawy gotowe do spożycia, które mieszkańcy z danego regionu często kupują. Przygotowuje się je w budkach w kilka chwil i zazwyczaj są bardzo atrakcyjne cenowo. Poza tym zawierają w sobie duszę konkretnego miasta i charakterystyczny smak. Taka właśnie jest pizza rzymska – związana z Wiecznym Miastem.

Co to jest pizza rzymska?

Ten rodzaj różni się od klasycznej wersji włoskiego dania, jaką znamy z restauracji. W Polsce najczęściej spotykamy się z pizzą neapolitańską, czyli margharitą. Można ją rozpoznać po pulchnych, wypieczonych brzegach, do których nie sięgają dodatki.

Z kolei pizza Roma wygląda odrobinę inaczej: tutaj ciasto na całej powierzchni ma taką samą grubość, bez żadnych rantów, a dodatkowo jest bardzo cienkie (15-30 mm). Pizza rzymska w związku z tym ma niewiele składników, a dzięki dodatkowi oliwy z oliwek po upieczeniu jest wspaniale chrupiąca.

We Włoszech można spotkać się z dwoma rodzajami takiego dania. Pierwszy to pizza tonda, czyli okrągła, spotykana w restauracjach. Z kolei pizzę al taglio podaje się w formie właśnie street foodu, jako prostokątne kawałki sprzedawane na ulicy. To przekąska szczególnie popularna w środkowych Włoszech.

Z czym jest pizza Roma?

Ponieważ to danie wypieka się na cienkim cieście, zazwyczaj nie znajdziemy tutaj dużej ilości dodatków – w końcu mowa o klasycznej włoskiej pizzy.

Najczęściej dodaje się się do niej rukolę, bazylię, szynkę parmeńską oraz oczywiście mozzarellę i parmezan. Ale nie tylko: można również spotkać pizzę rzymską z ziemniakami i w wielu innych ciekawych odsłonach.

Jak zrobić pizzę rzymską?

Ta wersja włoskiego dania różni się sposobem przygotowania od znanego w Polsce ciasta drożdżowego.

Aby uzyskać perfekcyjnie cienki wypiek, drożdże rozpuszczamy w zimnej wodzie, dodajemy 500 g mąki typu 00 i oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, następnie pozwalamy mu wyrosnąć przez około 2 godziny. Po dopasowaniu do kwadratowej formy, pieczemy ciasto przez 3 minuty w 220°C. Po tym czasie wyciągamy pizzę i nakładamy dodatki, a na koniec danie ląduje w piekarniku na jeszcze około 5 min.

Uwaga: jeśli pieczesz pizzę rzymską, to nie dodawaj do drożdży cukru! To może sprawić, że ciasto nie stanie się perfekcyjnie wypieczone.

A jeśli masz ochotę na pizzę, ale niekoniecznie chcesz stać w kuchni, to zapraszamy do Pizzerii Babilon. Do zobaczenia!

Podziel się z innymi: