Pizza Margherita będzie obchodzić 130 urodziny!

Jak wszystkim wiadomo, pizza powstała we Włoszech i szybko zdobyła popularność na całym świecie. Gdy w kraju pojawiły się pomidory, zaczęto je wykorzystywać jako dodatek do chlebowego placka. Wtedy też, około XVIII wieku w Neapolu powstały pierwsze pizzerie, które funkcjonują obecnie we wszystkich krajach na świecie.

Ale dlaczego Margherita?

Jak głosi legenda, słynna pizza margherita zawdzięcza swoją nazwę królowej Małgorzacie Sabaudzkiej, która pewnego dnia, przed wieloma laty, zapragnęła spróbować nowego dania. Tak oto, na dworze króla Włoch, specjalnie dla jego żony, której włoskie imię brzmi –  Margherita di Savoia – powstała najpopularniejsza potrawa świata. Jednak niektórzy twierdzą, że Włosi znali tę pizzę znacznie wcześniej. W 1830 roku w książce Napoli, contorni e dintorni , napisanej przez Riccio, pojawiły się pierwsze wzmianki o tej potrawie. Jednak oficjalnie danie jest datowane na czerwiec 1889 roku . Składniki tej wyjątkowej pizzy to:

  • pomidory
  • mozzarella
  • bazylia

Włosi, uznają margheritę za swego rodzaju symbol ich kraju. Można nawet zaobserwować, że składniki tworzą barwy włoskiej flagi.

Podstawowym i najważniejszy elementem tej potrawy jest ciasto. Na samym początku używano chlebowych placków. Obecnie, aby ciasto było odpowiednie, stosuje się bardzo dobrą, przesianą mąkę. Najlepsza jest oczywiście mąka włoska. Kluczowym etapem przygotowywania pizzy jest doskonałe wyrobienie ciasta, tak by grubość i sprężystość była odpowiednia. Ostatni etap – pieczenie – również posiada swoje specjalne wymogi. Pizza powinna piec się w piecu, w którym temperatura dochodzi do kilkuset stopni.

Niedługo Pizza Margherita będzie obchodzić swoje 130 urodziny!

W roku 2019 Międzynarodowy dzień pizzy przypada 9 lutego . Na świecie codziennie sprzedaje się około 13 milionów pudełek pizzy. Oczywiście najpopularniejsza jest właśnie pizza margherita, chroniona specjalnym certyfikatem TSG. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury.

W dniu pizzy wiele lokali przygotowuje różne ciekawe, atrakcyjne propozycje, zniżki, czy darmowe dowozy do klienta. Warto czekać na ten dzień, który będzie na pewno wyjątkowy i pożywny- w końcu to urodziny Margherity!

A może do Włoch? Taka okazja zdarza się tylko raz!

Wiadomo, że najlepszą pizzę zjemy właśnie we Włoszech, ale co ciekawe w głosowaniu, które wyłonić miało najlepszą pizzę, wzięło udział blisko 40 tys. osób. i jako najlepsze miejsce wskazali pizzerię prowadzoną przez wychowanków centrum odwykowego w Rimini. W rywalizacji uczestniczyło ok. 400 włoskich lokali.

Będąc we Włoszech, warto odwiedzić chociaż raz tamtejszą pizzerię i posmakować oryginalnej pizzy. Sami Włosi wybrali najlepsze lokale tego typu w ich kraju, a są to:

  • Sp.accio – Rimini
  • Lievito – Reggio Calabria
  • La terrazza dei Grue – Castelli
  • Aragon Ristorante Pizzeria – Alghero
  • Al Ponte Levatoio – Loria
  • La Bottega di Crescenzio – Giarre

Jeżeli nie we Włoszech to w Babilonie! Świętujmy razem! Sto lat, sto lat Margherita!

 

Podziel się z innymi: