Pizza na lato

Pizza – jak zrobić wariant idealny na letni upał?

PizzaBabilon

Choć lato dopiero się zaczyna, pierwsza fala upałów już dotarła do naszego kraju. To czas, w którym musimy nieco zmodyfikować posiłki i uwzględnić większy wysiłek organizmu, związany z wysokimi temperaturami otoczenia. Czy w trakcie upału powinniśmy zrezygnować z jedzenia pizzy? Sprawdzimy to w dzisiejszym artykule.

Ciężkostrawne potrawy niezdrowe podczas upałów

Podczas gorących dni nasz apetyt może znacznie spaść. Wiąże się to z tym, że organizm stara się ograniczyć funkcje życiowe do minimum, by łatwiej kontrolować temperaturę ciała. Trawienie pokarmów jest z kolei bardzo wymagającym procesem, dlatego właśnie przy większych temperaturach odczuwamy mniejszy apetyt.

Ma to związek również z kalorycznością potraw. W upalne dni chętniej stawiamy na lekkie dania, zawierające dużą ilość owoców i warzyw. Przy wysokiej temperaturze większe znaczenie będzie mieć odpowiednie nawodnienie organizmu, dzięki czemu unikniemy poważnego w skutkach przegrzania lub udaru cieplnego. W takich warunkach zaleca się również odstawienie potraw wysokokalorycznych, do których zaliczana jest również pizza. Jeśli jednak nie możemy obejść się bez jej smaku, możemy sobie pozwolić na 2 kawałki potrawy, choć nie powinniśmy się nią objadać…

Tych składników najlepiej unikać

Nie musimy rezygnować ze smacznej pizzy, choć możemy zredukować nieco jej kaloryczność. Wystarczy, że postawimy na wariant zawierający mniej składników, które mogą być ciężkostrawne dla naszego organizmu. Mowa tu przede wszystkim o produktach tłustych, takich jak sery żółte, mięso oraz wędliny.

Zamiast nich możemy wykorzystać lekkie składniki warzywne. Rukola lub szpinak również wzbogaci smak pizzy, a jednocześnie nie będzie zwiększać kaloryczności potrawy. Za ciężkostrawne uchodzą też grzyby, dlatego w pizzy na letni upał lepiej zrezygnować z pieczarek.

Pizza owocowa? Czemu nie!

Choć to raczej słodka przekąska, podczas wysokich temperatur możemy postawić na ten nieco inny wariant pizzy. Jej trzon stanowi często cienkie ciasto drożdżowe, na którym układane są dodatkowe składniki. Na wierzchu możemy ułożyć dowolne owoce, takie jak porzeczki, maliny, truskawki, czy borówki. Najlepiej wybierać produkty sezonowe, które będą zawierały dużą ilość witamin.

W jaki sposób przygotować owocową pizzę? Na początku należy upiec ciasto drożdżowe, wstawiając je do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Po schłodzeniu spodu polegamy go przykładowo musem malinowym i układamy umyte owoce. Możemy również dołożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. Tak przygotowaną słodką pizzę wkładamy ponownie do piekarnika i trzymamy tak długo, aż ser się roztopi.

Podziel się z innymi: