Smak pizzy lubi chyba każdy, jednak nie zawsze mamy ochotę na odwiedzenie profesjonalnej pizzerii. Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować danie w domowych warunkach. Zwłaszcza że nadeszła w końcu upragniona wiosna, zatem będziemy mieć dostęp do pierwszych warzywnych dodatków. W jaki sposób przygotować pizzę z nowalijkami?
Nowalijki – co to takiego?
Pod tym pojęciem kryją się świeże sezonowe warzywa dostępne głównie w marcu i kwietniu. Zalicza się do nich różnego rodzaju zielone rośliny liściaste, takie jak sałata, szpinak oraz jarmuż. Mianem nowalijek często określa się także młode warzywa korzeniowe na przykład rzodkiewkę oraz marchewkę. To cenne źródło witamin i minerałów, które pomogą uzupełnić niedobory po zimowym sezonie.
Nowalijki można wykorzystać na różne sposoby, choć najczęściej stanowią one dodatek do sałatek, zup czy kanapek. Często warzywa te uzupełniają smak potraw gotowanych na parze, grillowanych lub smażonych. Z nowalijek, takich jak rzodkiewka, szczypiorek oraz sałata zielona można też stworzyć niskokaloryczną sałatkę – produkty doskonale komponują się z serem białym i śmietanką.
Jak zrobić taką pizzę?
Do przygotowania ciasta potrzebujemy około 0,5 kg mąki, 250 ml wody, 20 g drożdży, oraz szczyptę soli cukru i łyżeczkę oliwy z oliwek. Na wierzch pizzy możemy nałożyć sos pomidorowy, który można kupić w gotowej wersji lub przygotować samodzielnie. Oprócz niego będziemy jeszcze potrzebować nowalijek, czyli kilka listków sałaty, kilka dużych rzodkiewek, pęczek szczypiorku małą cebulkę oraz kiełki.
Proces przygotowania potrawy klasycznie rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. Przed rozpoczęciem mieszania jego składników warto rozpuścić drożdże w szklance letniej wody. Po uformowaniu ciasta odstawiamy je na 30 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem. W międzyczasie możemy pokroić rzodkiewkę i paprykę w plastry, a także drobno posiekać cebulkę, szczypiorek oraz kiełki. Po wyrośnięciu ciasta formujemy cienki placek, na który nakładamy sos pomidorowy, starty ser i obrobione nowalijki.
W jaki sposób upiec ciasto?
Przed upieczeniem idealnego ciasta powinniśmy odpowiednio rozgrzać piekarnik. Na początku usuwamy wszystkie zbędne elementy i blaszki z jego wnętrza i ustawiamy termoobieg. Do przygotowania idealnej pizzy lepiej wykorzystać kamień szamotowy, który efektywniej utrzyma i rozprowadzi ciepło.
Ciasto wkładamy do rozgrzanego w pełni piekarnika na czas około 15 minut. Po tym czasie powinniśmy zauważyć charakterystyczny rumiany kolor brzegów. Gdy dodamy większą ilość składników, będziemy musieli wydłużyć czas obróbki pizzy. Duża zawartość wody w warzywach opóźni proces pieczenia i może zmienić nieznacznie konsystencję ciasta.