Pizza jak z pizzerii - piec do pizzy. Czym się charakteryzuje?

Pizza jak z pizzerii – piec do pizzy. Czym się charakteryzuje?

PizzaBabilon

Zrobienie idealnej pizzy wymaga trzymania się kilku zasad, które gwarantują nam sukces i smak wprost z pizzerii w centrum Neapolu. W Polsce moda na to danie zdaje się nigdy nie przemijać, jednak prawda jest taka, że ze świecą możemy szukać takiej restauracji włoskiej, która ma ambicje na dostarczanie dań nie odstających jakościowo od Włoskich odpowiedników.

Sekret pysznej pizzy tkwi w dwóch fundamentalnych kwestiach. Pierwsza to dobór odpowiednich składników wysokiej jakości. Druga: sposób przygotowania, a raczej urządzenie, w jakim pieczemy. Chcąc samemu upiec sobie pyszną włoską pizzę, niezbędny będzie specjalny piec.

Jakie są rodzaje pieców do pizzy? 

Jest ich obecnie na rynku bardzo dużo, dlatego wybór konkretnego modelu powinien być ściśle dostosowany do naszych potrzeb – w zależności, czy planujemy taką pizzę piec w domowym zaciszu, czy jednak w swojej restauracji. Piece mogą być zasilane wielorako, przy czym najczęściej są to piece elektryczne oraz większe i efektywniejsze piece gazowe. Niewątpliwie zupełnie inny, oryginalny i bliższy Włochom aromat pizzy wydobędziemy w momencie, gdy nasz piec jest opalany drewnem. Bez względu na sposób zasilania, urządzenia charakteryzują się różną pojemnością, dlatego konkretny model powinien być wybrany w zależności od naszych potrzeb. 

Dlaczego warto korzystać z pieca do pizzy? 

Profesjonalne sprzęty pozwalają na uzyskanie doskonałej jakości wypieków bez naszej ingerencji. Piece do pizzy, wykorzystywane w taki sam sposób pozwalają na utrzymanie tej jakości przez bardzo długi czas. Z reguły posiadają bardzo duży zakres temperatur, a ich regulacja pozwala na równe wypiekanie w krótkim czasie. W przypadku prowadzenia restauracji, piec do pizzy szybko się zwróci, co znajduje potwierdzenie w niesłabnącej popularności tego włoskiego specjału. 

Czy jest alternatywa, by zrobić prawdziwą pizzę bez pieca? Kamień do pizzy!

W celu domowego wypiekania ciasta mało kto może pozwolić sobie na specjalny zakup pieca. Dobrą alternatywą jest wyposażenie swojej kuchni w specjalny kamień, który produkowany z naturalnego kamienia (granit, kamień wulkaniczny) jest niewiarygodnie wytrzymałym i ognioodpornym materiałem. Pozwala na błyskawiczne wypiekanie ciasta i równomierne pieczenie całego dania. Co więcej, pizza pieczona na kamieniu ma idealne ciasto: chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Dodatkowo sam kamień może z powodzeniem być wykorzystany do innych dań.

Podziel się z innymi: