pizza frutti di maare

Pizza jak z pizzerii: Frutti Di Maare – wszystko co musisz wiedzieć

PizzaBabilon

Wariantów pizzy jest nieograniczona ilość. Każdy, kto chce, może wymyślić własną kombinację, która będzie zawierała indywidualnie dobrane składniki. Jest także dość obszerna lista potraw, które uchodzą za typowo włoskie przysmaki. Należy do nich nieco egzotyczna w naszych stronach pizza z dodatkiem owoców morza. W jaki sposób można ją przygotować?

Czym są owoce morza?

Do tej grupy zalicza się szereg organizmów z grupy skorupiaków (do której zalicza się homary, kraby, langusty) oraz mięczaków (małże, omułki, a także ślimaki i ośmiornice). W skład Frutti Di Maare wchodzą również szkarłupnie, czyli popularne jeżowce. Owoce morza stanowią doskonały przysmak w krajach śródziemnomorskich oraz w Australii. Oprócz szerokich walorów smakowych jadalne skorupiaki i mięczaki dostarczają szereg witamin z grupy B, a także wiele mikroelementów.

Duża popularność owoców morza musiała wpłynąć na lokalną kuchnię. Nie dziwi więc fakt, że powstał osobny wariant pizzy, w której skorupiaki  i mięczaki stanowią główny dodatek. Trzeba jednak mieć na uwadze, że spożycie tych składników może nie być wskazane u niektórych osób. Z pizzy Frutti Di Maare powinni zrezygnować ci, którzy cierpią na dnę moczanową oraz osoby z nadciśnieniem.

Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania pizzy?

Przygotowanie ciasta do pizzy Fruti Di Maare niewiele różni się od tradycyjnej metody wyrabiania. Kluczowym aspektem będzie dobór odpowiednich proporcji mąki i wody. Oprócz tych składników do przygotowania ciasta będzie potrzeba jeszcze łyżeczki soli, łyżki oliwy oraz drożdży, które najlepiej rozpuścić w odrobinie ciepłej wody przed wymieszaniem składników.

W klasycznej wersji pizzy występuje również sos pomidorowy, który możemy przygotować samodzielnie lub kupić gotowy produkt. Jeśli chcemy uzyskać intensywny aromat, powinniśmy wykorzystać świeże warzywa. Oprócz sosu będziemy potrzebować jeszcze innych składników, takich jak 200 g startego sera mozzarella, 3 ząbki czosnku, kilka pomidorków malinowych oraz oczywiście około 100 g miksu owoców morza.

Jak upiec idealne ciasto Frutti Di Maare?

Na początku musimy podzielić wyrośnięte ciasto na kawałki o odpowiedniej grubości. Następnie rozciągamy je na blasze formułując cienki placek pizzy. W pierwszej kolejności nakładamy sos pomidorowy i całość posypujemy startym serem mozzarella. Obraną cebulę i czosnek siekamy na drobne kawałki.

Następnie rozkładamy owoce morza. Możemy je posypać cebulką i czosnkiem, który wzmocni aromat i smak. Na sam wierzch układamy przepołowione pomidorki i tak przygotowaną pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Po około 15 minutach obróbki termicznej w temperaturze 200 stopni nasza potrawa powinna być gotowa.

Podziel się z innymi: