?Pizza jak z pizzerii?, ?prawdziwa włoska pizza? ? często używamy takich zwrotów, by opisać walory smakowe tego popularnego dania. Dziś zastanowimy się, co świadczy o tym, że pizza zdobywa nasze uznanie i chętnie sięgamy po dodatkowy trójkącik.
Sekretem jest ciasto
Włosi serwują pizzę na cienkim, chrupkim cieście. W przepisie króluje prostota: wystarczy mąka, woda, drożdże, oliwa i trochę soli. Z drożdży i ciepłej wody przygotowuje się zaczyn, który musi postać w ciepłym miejscu ok. 15 minut. Po wymieszaniu z pozostałymi składnikami można przystąpić do wyrabiania ciasta.
To kluczowy moment ? im dłużej będziemy z nim pracować, tym lżejsze i bardziej chrupiące będzie po upieczeniu. Po rozwałkowaniu ciasta na cienki placek możemy położyć je na blaszce lub specjalnym kamieniu do pizzy. Nie wymaga ono długiego pieczenia ? wystarczy dosłownie kilka minut!
Prawdziwy włoski sos
W Polsce przyjęło się raczej polewać wierzch pizzy sosem (czosnkowym lub pomidorowym), aniżeli smarować nim placek przed położeniem dodatków. Tymczasem prawdziwa włoska pizza ma sos właśnie na spodzie. Do jego wykonania potrzebne są świeże, słodkie pomidory, ewentualnie te z puszki, ale absolutnie nie powinniśmy do jego stworzenia używać cierpkich, gotowych koncentratów.
Do włoskiego sosu dodaje się również zeszklony czosnek, świeżą bazylię i oregano oraz sól i pieprz. Pomidory przeciera się na sitku drewnianą szpatułką, by ?wycisnąć? z nich to, co najlepsze i oddzielić twardsze części. Taki sos powinien długo się gotować, aby był odpowiednio gęsty i mógł połączyć się ze wszystkimi przyprawami.
Minimalistyczne dodatki
Dziś każdy z nas może sobie skomponować pizzę z dowolnych składników. Chętnie sięgamy po wersję ?na bogato?, z szynką, salami, kurczakiem, ananasem, papryką? Lista jest naprawdę długa. Tymczasem włoska pizza zawsze była raczej skromna. Jeśli z serem, to tylko mozzarellą, jeśli z warzywami, to z cebulą, cukinią i bakłażanem. Tylko bogatsi mogli sobie pozwolić na mięsne dodatki, takie jak szynka prosciutto. Podsumowując, liczyła się prostota ? tak w składnikach na ciasto, jak i w dodatkach do pizzy.
Warto choć raz zdecydować się na danie inspirowane włoskim pierwowzorem. Zaskoczy nas niewieloma dodatkami i bardzo cienkim ciastem, ale te ?braki? zrekompensuje głębia smaku każdego ze składników. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, by z pizzą eksperymentować i tworzyć własne mieszanki. Tradycja tradycją, ale jak wiemy placek drożdżowy z dodatkami niejedno ma imię!