Kto z nas nie lubi pizzy? Ta uniwersalna w smaku potrawa stanowić może prawdziwy przysmak podczas imprezy, lub doskonały zamiennik stałego posiłku. Niestety są osoby, które nie mogą jeść ciasta w normalnej postaci, ze względu na zawarty w nich gluten. Co zrobić w takim przypadku? Można przygotować danie bezglutenowe, które świetnie zastąpi standardową pizzę…
Komu zwykła pizza może zaszkodzić?
Niektórzy z nas borykają się z przewlekłą chorobą, zwaną celiakią. To schorzenie autoimmunologiczne, które uniemożliwia jedzenie pokarmów zawierających gluten. Składnik powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych i przykre dolegliwości związane z silnym bólem żołądka. Bagatelizowanie problemu może prowadzić nawet do rozwoju choroby nowotworowej. Na celiakię nie ma lekarstwa, trzeba więc bezwzględnie stosować dietę bezglutenową.
Standardowa pizza nie jest wskazana również dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Niektórzy też świadomie ograniczają spożycie takich produktów ze względu na polepszenie zdrowia. Choć przeprowadzone badania nie są w tej kwestii jednoznaczne, osoby, które postawiły na dietę bezglutenową twierdzą, że ich życie zmieniło się na lepsze: mają więcej energii i rzadziej chorują.
Z chorobą już nigdy nie zjem pizzy?
Przy nietolerancji glutenu, z popularnego ciasta trzeba będzie zrezygnować. Ale można je zastąpić bezglutenową pizzą. Przygotowuje się ją w podobny sposób jak standardowe ciasto, tylko zamiast mąki pszennej stosuje się zamiennik pozbawiony glutenu.
Do takiej pizzy potrzebne będą również drożdże, cukier, sól oraz łyżka oliwy z oliwek. Sposób przygotowania jest analogiczny jak przy standardowym cieście. Na początku należy zmieszać wodę z drożdżami i poczekać aż grzyby się uaktywnią. Później wystarczy połączyć wszystkie składniki wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie trzeba uformować placek, rozłożyć dodatki i upiec pizzę.
Ciasto bez glutenu trudniejsze w obróbce…
Mąka bezglutenowa umożliwia przygotowanie ciasta o podobnej konsystencji. Jednak brak tego składnika może zmienić właściwości pizzy. To gluten sprawia, że normalne ciasto staje się sprężyste, a składniki dobrze się ze sobą łączą. Dlatego przygotowanie pizzy z alternatywnej mąki będzie znacznie trudniejsze.
Można spróbować zrobić ciasto z zastępczych produktów, takich jak ugotowany kalafior czy komosa ryżowa. Niestety pizza w takim wydaniu będzie smakować inaczej. Do przygotowania ciasta bezglutenowego dobrze jest również kupić kamień do pizzy. Z jego pomocą łatwiej będzie upiec idealnie chrupiące ciasto.