Najciekawsze pizze świata, zaskakujące kształty i połączenia dodatków

Najciekawsze pizze świata, zaskakujące kształty i połączenia dodatków

PizzaBabilon

Kto z nas nie ma czasem ochoty na pizzę? To wywodzące się z kuchni włoskiej danie jest znane i cenione na całym świecie. Wszyscy znamy jej standardową wersję, czyli okrągły placek z sosem, serem oraz smakowitymi składniki. Tymczasem okazuje się, że ludzka fantazja nie zna granic i  w innych krajach ta potrawa występuje w tak wielu odmianach, wariacjach, że nawet największych znawców-miłośników może to przyprawić o zawrót głowy. Zobaczmy więc, co możemy spotkać w zagranicznych restauracjach.

Na co masz ochotę?

Z morza najdziwniejszych połączeń wyłowiliśmy dla Was kilka najciekawszych propozycji:

  • W Australii rekordy popularności bije pizza z mięsem z krokodyla, kangura i emu.
  • Nawet Szwedzi mają ochotę na trochę egzotyki. Jedną z ulubionych pizz w tym skandynawskim kraju jest Africana, na której oprócz standardowego już kurczaka i ananasa znajdziemy także banany i orzeszki ziemne.
  • Anglicy mają swoje zwyczaje i tradycje. Jednakże trzeba iść z duchem czasu. Jeśli mamy ochotę na tradycyjne angielskie śniadanie, to możemy je zamówić podane na placku od pizzy. Ciekawe, kiedy ktoś wpadnie na pomysł pizzy o smaku herbaty, albo odwrotnie.
  • W jednym z amerykańskich stanów – Missouri, upodobano sobie pizzę z cykadami. Po upieczeniu smakują podobno jak orzechy.
  • w Rosji bardzo popularna jest pizza rybna, na której kładzie się makrelę, sardynki, łososia, śledzia i cebulę.
  • Brazylijczycy wzięli sobie do serca badania nakazujące jeść dużo warzyw i serwują pizzę, na której znajduje się groszek, burak, marchewka, rodzynki i przepiórcze jaja.
  • Japonia – miejsce wielu kulinarnych ciekawostek. Jedną z nich jest czarne ciasto, które swój kolor zawdzięcza atramentowi z kałamarnicy. Bardzo często zamiast pizzy jest też serwowane Okonomiyaki, czyli placek z makaronem, kalmarami, wieprzowiną, kapustą i jajkiem sadzonym.
  • W Turcji i Armenii podaje się pizzę z dodatkiem skórki chleba, mięsa mielonego, cebuli i pomidorów. W Polsce taki dobór składników niewątpliwie zostałby nazwany pizzą studencką.
  • w Finlandii natomiast spróbujemy Pizzy Berlusconi, z dodatkiem wędzonego mięsa renifera (tak, tak. Nazwa pizzy pochodzi od nazwiska byłego premiera Włoch, nie mylicie się)
  • Wróćmy jeszcze do Stanów Zjednoczonych. Jeśli mamy ochotę na pizzę z kawiorem lub z dodatkiem czekolady i słodkich pianek, to poczujemy się tam jak w niebie.

Standardowy kształt? Nuuuda…

Standardowo pizza serwowana jest na placku o kształcie koła lub prostokąta. Ale wszystko z czasem może się nudzić (nie nam!). Z tego powodu zaczęto eksperymentować. W większości restauracji bez problemu znajdziemy pizzę w kształcie serca lub zawiniętą w pieróg, zwaną Calzone. Nikogo już to nie dziwi, jednak poza granicami naszego kraju natrafimy na inne ciekawostki.

Filipińczycy na przykład odpowiedzialni są za Pizzacle. Jest to nic innego niż pizza na patyku. Może i brzmi to dziwnie, ale podobno jest bardzo smaczne. No i łatwo taką zjeść bez potrzeby brudzenia rąk.

W Turcji bardzo popularna jest Pida, czyli pizza w kształcie łódki.

Jeśli ktoś nie wie, czy ma ochotę na pizzę, czy kebaba, to w Meksyku poczuje się jak w niebie. W każdym barze oferowana jest tu pizza w placku z tortilli.

Pizza w lodowych rożkach? Oczywiście, że się da. Jest to rarytas w niektórych miejscach na świecie.

Ostatnio, coraz popularniejszym rozwiązaniem staje się oferowanie mini-pizz w formie babeczek. Jest to bardzo fajny sposób, gdyż łatwo taką zabrać ze sobą w każde miejsce i szybko zjeść, gdy zaatakuje głód, chociaż będzie już zimna.

 

A gdy po wszystkich eksperymentach, zatęsknisz za daniem idealnym – tradycyjną pizzą prosto z pieca, zadzwoń lub wpadnij do Babilonu!

 

Podziel się z innymi: