Klasyczna pizza, czyli jaka?

PizzaBabilon

Obecnie popularna niemal w każdym kraju, przygotowywana z przeróżnych składników, podawana w tak wielu formach i smakach, że nie ma wśród nas nikogo, komu byłaby obca. Pizza kojarzona jest głównie z Włochami, chociaż niezupełnie tam powstał jej pierwotny zamysł.

Jednak to właśnie Włosi opanowali jej wypiekanie do perfekcji, a tworząc Margheritę w swoich narodowych barwach, zapoczątkowali postrzeganie pizzy jako ich narodowego dania.

Placek starożytny

Małe, wypiekane placki były obecne niemal w każdej starożytnej kulturze. Ich podstawą nie były wówczas drożdże, a raczej naturalny zakwas (w takiej formie wśród Egipcjan mogły mieć nawet funkcję płatniczą). Prawdziwy pierwszy wzór pizzy pochodzi z Grecji, gdzie płaski chleb posmarowany oliwą z dodatkiem czosnku i świeżych ziół był prawdziwym przysmakiem. Grecka wersja pizzy zachwyciła Rzymian, którzy następnie sami zaczęli wypiekać placki i nazwali je focaccią.

Focaccia jest raczej samym ciastem, które podawać można w towarzystwie oliwy bądź ziół. Przetrwała w tej formie we Włoszech po dziś dzień, gdzie jest podawana jako przystawka. Kiedy w XVII wieku do Europy sprowadzono pomidory, stały się one nieodłącznym elementem chrupiącego ciasta. W roku 1889 dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej przygotowano pizzę z trzech podstawowych składników – bazylii, mozzarelli i pomidorów. Pierwsza Margherita zachwyciła królową i została nazwana jej imieniem.

Oliwa i zioła, a może owoce morza i papryka chilli?

Pizza, którą dziś znamy, może mieć właściwie dowolne składniki. Nie brakuje lokali, które oferują ją z owocami, przeróżnymi rodzajami mięs i serów, oraz właściwie każdym dostępnym warzywem. Tradycyjne przepisy są jednak dalekie od takiej samowoli, a włoscy kucharze do dziś nie nakładają na pizzę dużej ilości składników. Podczas gdy kiedyś prostota tego dania wynikała z biedy, współcześnie prosty przepis stał się docenianą tradycją.

W tradycyjnej Marghericie poza bazylią, mozzarellą i pomidorami znaleźć można oliwę, która obecna jest we wszystkich włoskich pizzach. Obok bazylii, drugim częstym ziołem jest oregano, a wśród serów popularny jest również parmezan. Ciasto pizzy popularnej w Neapolu powinno być bardzo cienkie i mieć około 4 mm, natomiast brzeg może mieć wysokość pomiędzy 1 a 2 cm. Pizza musi być wypiekana w piecu opalanym drewnem, co nadaje jej charakterystycznego aromatu, chrupkości i zarumienionych brzegów.

To Amerykanie stworzyli swoją wersję placka, na którym może znaleźć się wszystko, na co ma się ochotę. Tam także rozkwitła idea grubego, miękkiego ciasta, które ma być dopełnieniem sycącej, pełnej dodatków pizzy, podawanej często z zestawem sosów.

Podziel się z innymi: