Jak używać kamień szamotowy do pizzy

Kamień szamotowy do pizzy – jak używać taki sprzęt i dlaczego warto go mieć?

PizzaBabilon

Upieczenie pizzy w domowych warunkach może dostarczyć nam sporo satysfakcji. Choć nie dysponujemy tak rozbudowanym zapleczem gastronomicznym, jak typowy lokal, możemy zrobić ciasto o bardzo zbliżonych walorach smakowych. Zwłaszcza wtedy, gdy zastosujemy kamień do pieczenia, który sprawi, że potrawa nabierze odpowiedniej konsystencji i chrupkości. Dziś sprawdzimy, dlaczego warto wybrać kamień szamotowy i w jaki sposób przygotować z jego pomocą pizzę.

W czym kamień jest lepszy od zwykłej blachy?

Na początku trzeba jasno podkreślić, że pizzę da się bez przeszkód przygotować również na klasycznej podstawce. Choć zastosowanie specjalnego kamienia może znacznie ułatwić nam ten proces. Przede wszystkim taki produkt przyspiesza pieczenie idealnego ciasta. Standardowy czas obróbki termicznej z zastosowaniem kamienia wynosi maksymalnie 5 minut. A przygotowana pizza ma odpowiednią chrupkość i jest równomiernie wypieczona na całej powierzchni.

Częstym problemem podczas użytku blachy jest przywieranie ciasta do spodu. Wykorzystując kamień, nie mamy tego kłopotu, a upieczone danie stosunkowo łatwo jest ściągnąć przy pomocy standardowej łopatki. Kamień do pizzy może posłużyć również do przygotowania innych wypieków. Świetnie sprawdzi się na przykład do  pieczenia bułek, chleba, a także obróbki mięsa oraz warzyw.

Szamotowy kamień do pizzy – zalety i wady

To jeden z najpopularniejszych typów kamieni do pizzy. Produkt przygotowany jest najczęściej z bardzo wytrzymałej zmielonej krzemionki z dodatkiem innych kruszyw mineralnych. Takie połączenie korzystnie wpływa na właściwości termiczne – kamień bardzo długo utrzymuje temperaturę i równomiernie rozprowadza ją po całej powierzchni.

To produkt szczególnie odporny na pęknięcia. Kamienie szamotowe zazwyczaj mają warstwę izolacyjną, która chroni je przed działaniem wysokich temperatur. Ze względu na wysoką porowatość produkt świetnie nadaje się do wypiekania pizzy na cienkim cieście. Kamień szamotowy ma jednak kilka wad. Chropowata tekstura znacznie utrudnia jego czyszczenie. Ponadto już po pierwszym użyciu na powierzchni kamienia często pojawiają się przebarwienia, które trudno jest umyć.

O czym warto pamiętać przygotowując pizzę na kamieniu?

Kamień szamotowy nagrzewa się znacznie dłużej niż klasyczna blacha. Przed włożeniem ciasta powinniśmy ułożyć go na kratce w piekarniku, ustawić ogrzewanie góra-dół na 250 stopni i odczekać 20-40 minut. Po tym czasie, gdy kamień będzie odpowiednio rozgrzany możemy wkładać przygotowaną pizzę. Zawsze musimy wstawiać kamień do zimnego piekarnika, w przeciwnym razie może on pęknąć pod wpływem nagłej zmiany temperatur.

W jaki sposób nałożyć ciasto? Najlepiej zastosować łopatkę do pizzy, którą delikatnie zsuwamy potrawę na powierzchnię kamienia. Ze względu na bardzo wysoką temperaturę, nie warto układać ciasta ręcznie, nawet w specjalnych rękawicach, ponieważ może to skończyć się dotkliwym poparzeniem.

Podziel się z innymi: