jakie zioła do pizz zastosować?

Jakie zioła do pizzy warto zastosować?

PizzaBabilon

Pizzę możemy udekorować wieloma dodatkami. W klasycznych wariantach na cieście często ląduje bekon, ser mozzarella czy pomidory oraz inne warzywa. W niektórych przypadkach stosuje się również aromatyczne przyprawy ziołowe, które również mogą wzmocnić smak. W dzisiejszym artykule sprawdzimy, jak łączyć je z innymi składnikami popularnego ciasta.

Jakie są rodzaje przypraw do pizzy?

Podczas pieczenia pizzy można zastosować różnego rodzaju przyprawy. Do tych składników zaliczają się na przykład produkty korzenne, które mają niezwykle intensywny smak i aromat. Zalicza się do nich na cynamon, kardamon, anyż, pieprz czy goździki. Smak z pewnością wzbogacą również warzywa, które w połączeniu z aromatycznym sosem mogą stworzyć ciekawą kompozycję. Do przygotowania pizzy często stosuje się między innymi czosnek, cebulę, natkę pietruszki czy chrzan.

Rzadziej na puszystym spodzie lądują dodatki ziołowe. Najczęściej są one pozyskiwane z zielonych części roślin. Mają subtelny aromat, choć mogą niekiedy całkowicie zmienić smak potrawy. Do tej grupy składników zaliczamy bazylię, oregano tymianek, majeranek, oraz cząber.

Bazylia i oregano – najczęściej stosowane zioła

Listki bazylii idealnie komponują się ze smakiem mozzarelli i pomidorów. To przyprawa o automatycznym zapachu, która często stosowana jest we włoskiej kuchni. Trzeba jednak pamiętać, że listki są dość delikatne i nie zniosą wysokich temperatur. Dlatego bazylię często wykłada się na już przygotowane ciasto. Jeśli nie mamy pod ręką świeżej przyprawy możemy zastosować suszone liście, które dodajemy do sosu lub ciasta.

Oregano również chętnie wykorzystywane jest do dekoracji pizzy. W tym przypadku korzystamy jedynie z suszonych liści, które wykazują znacznie większe walory smakowe od przyprawy w świeżej wersji. Oregano ma charakterystyczny, orzeźwiający smak idealnie współgrający z bazylią i pieprzem. To zioło ma również właściwości prozdrowotne: poprawia pracę żołądka i działa przeciwzapalnie.

Jakie inne zioła można wykorzystać do pizzy?

Do dekoracji ciasta można zastosować cząber. To przyprawa o wyrazistym i dominującym smaku. Sprawdzi się przede wszystkim z dodatkami o mało intensywnym smaku, takimi jak sos śmietankowy czy kurczak. Cząber świetnie łączy się również z papryką. Nie zawsze stanowi dobry dodatek do pizzy, choć warto go wykorzystać, ponieważ wspomaga przemianę materii.

Smak potrawy wzbogaci też tymianek. Ma bardzo ostry, intensywny smak, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością. To jednak idealny dodatek do pizzy mięsnej. Przyprawa wspomaga procesy trawienne, dzięki czemu będziemy czuć się lepiej po konsumpcji ciężkiej potrawy.

Podziel się z innymi: