Jakie zioła do pizzy będą najlepsze?

Jakie zioła do pizzy będą najlepsze?

BabilonAdmin

Sposobów przygotowania smacznej pizzy jest mnóstwo. Ile ludzi tyle pomysłów na idealne ciasto z licznymi dodatkami. Choć tych wcale nie musi być tak wiele, by zyskać pożądany smak i aromat. Dodatki ziołowe również mogą doskonale spełnić to zadanie. Które z nich stosujemy najczęściej?

Oregano i bazylia ? “must have” włoskiej kuchni

Bazylia to niezwykle aromatyczne zioło, które świetnie komponuje się ze smakiem mozzarelli i pomidorów. Najlepiej dodawać świeże listki, które można położyć na upieczonej pizzy lub dodać przed jej obróbką termiczną. Ten drugi sposób może jednak wpłynąć na utratę charakterystycznego aromatu. Bazylia ma doskonały smak, jednocześnie wspomaga nasz układ trawienny.

Oregano jest drugim najczęściej stosowanym dodatkiem ziołowym do pizzy. W tym przypadku stosujemy wyłącznie suszone liście, które mają znacznie bardziej intensywny aromat. Zioło ma lekko orzeźwiający smak, idealnie komponujący się z bazylią i pieprzem. Oregano również słynie z właściwości prozdrowotnych ? świetnie wpływa na prace żołądka i ma działanie przeciwzapalne.

Smak podkreślisz dodając rozmaryn, tymianek lub cząber

Koneserzy aromatycznej pizzy o wyrazistym smaku powinni postawić na rozmaryn. To przyprawa o silnym, lekko sosnowym słodko-ostrym smaku. Najczęściej dodaje się go w formie sproszkowanej, choć liśćmi rozmarynu można doskonale udekorować danie.

Na cieście można też umieścić tymianek, który nada pizzy ostrego, wyrazistego aromatu. Doskonale komponuje się on z dodatkami mięsnymi, takimi jak szynka, kurczak czy kiełbasa. Lekko pikantny smak uzyskamy przez dodanie cząbru. Podobnie jak tymianek, zioło świetnie komponuje się z mięsem, zwłaszcza drobiowym. Doskonale uzupełnia smak pizzy z kurczakiem, papryką i serem.

Mniej oczywiste dodatki, które również wzbogacą smak

Na spodzie pizzy można ułożyć również natkę pietruszki. Nie każdy lubi jej intensywny gorzkawy smak, choć w niektórych przypadkach doskonale będzie komponował się z pozostałymi dodatkami. Pietruszka świetnie współgra z sosem pomidorowym, warzywami lub serem. To zioło wzmocni i podkreśli aromat grzybów użytych do przygotowania smacznej pizzy.

Do ostrych przypraw można dołączyć kolendrę. Ta słodka, aromatyczna przyprawa skutecznie tonuje smak pizzy, przywracając jej delikatny smak. Ciekawym dodatkiem będzie również gorczyca, która swą lekko gorzkawą nutą wzbogaci pizzę i zrównoważy smak słodkich dodatków.

 

Podziel się z innymi: