Jakie wino do pizzy będzie najlepsze? Sprawdzamy najpopularniejsze połączenia

BabilonAdmin

Idealny smak pizzy można podkreślić właściwie dobranym winem. Choć najczęściej w pizzeriach do ulubionego ciasta serwuje się colę lub soki, lekko procentowy napój również stanowi świetny dodatek. Trzeba jednak pamiętać, że nie każde wino będzie pasować do pizzy, dlatego warto rozsądnie dobierać takie szczepy, które wzbogacą smak głównych jej składników. W dzisiejszym artykule przypomnimy, w jaki sposób dobrać wina do najpopularniejszych wariantów pizzy.

Najlepsze trunki dla amatorów mięsnych dodatków

Bardzo często na chrupiącej powierzchni ciasta lądują dodatki mięsne. Szynka, salami czy kurczak – bez tych składników niektórym ciężko się jest obejść. Nadają one charakterystyczny słodko-słonawy smak, z którym doskonale komponują się różne gatunki czerwonych win wytrawnych.

Do pizzy z szynką doskonałym wyborem będzie delikatne wino Merlot/Saint Laurent, Weingut Praffman pochodzące z Austrii. Amatorzy Pizzy Pepperoni mogą postawić na produkt szczepu Carmenere lub Sangiovese. Ten wariant pizzy jest bardziej tłusty i ostrzejszy, dlatego najlepiej łączyć go z winem tanicznym o wysokiej zawartości alkoholu. Z kolei delikatny smak mięsa z kurczaka idealnie podkreśli wino Pinot Noir.

Które wino do pizzy Margherita?

To wariant o intensywnym smaku, dlatego powinniśmy tu postawić na równie kwaśne trunki. Najlepiej wybrać białe wino o wysokiej kwasowości z dodatkiem cytrusowych nut, które będą podkreślać smak kompozycji. W tym zestawieniu idealnie wypada Chardonnay lub Sauvignon Blanc. Można też postawić na różowe wina, z Margheritą idealnie komponuje się trunek Merlot “Côté Garrigue?, Pays D?oc Igp.

Pizza Frutti di Mare z winem musującym?

Ciasto z owocami morza staje się coraz bardziej popularne. Do takiego zestawienia najlepiej pasuje trunek o odświeżającym smaku. Trunek powinien mieć delikatny posmak, by nie zagłuszać aromatu zastosowanych składników. Najczęściej do pizzy z krewetkami i ostrygami podaje się wina musujące.

Szczep Prosecco w tym przypadku przychodzi na myśl jako pierwszy. Trunek ma przyjemny aromat wzbogacony akcentami owoców oraz migdałów. Ci, którzy nie lubią włoskich specjałów, mogą postawić na francuskie Szampany, które doskonale podkreślają smak owoców morza. Soczyste wino Comte De Senneval Brut Millesime będzie w tym przypadku najlepszym wyborem.

Który trunek do pizzy serowej?

Popularny wariant należy do tłustych potraw, dlatego dołączone wino powinno, choć częściowo neutralizować właściwości ciasta. Najlepiej postawić w tym przypadku na trunki o wysokiej kwasowości. Każdy znajdzie w tym przypadku coś dla siebie, ponieważ do pizzy nadają się wina białe i czerwone. Idealnym dodatkiem może być zarówno delikatny Riesling, jak i węgierskie wino Merlot ?Ölelés?, Vida Péter, które cechuje się lekko cierpkim smakiem.

Podziel się z innymi: