jaki sos do pizzy

Jakie sosy do pizzy najczęściej wybieramy?

PizzaBabilon

Każdy ma własne preferencje, dotyczące idealnego smaku pizzy. Jedni wolą ciasto z dużą liczbą składników, inni z kolei postawią na wariant z pomidorami i dodatkiem mozzarelli. Faktem jest jednak to, że Polacy bardzo często stosują dodatkowe sosy, które mają wzmocnić smak popularnej potrawy. Które z nich najczęściej lądują na wierzchu ciasta?

Sos pomidorowy to podstawa, choć nie zawsze

Pizza najczęściej kojarzy się z aromatycznym sosem przygotowanym z wyjątkowej jakości pomidorów z regionu San Marzano. Ten składnik stanowi bazę większości wariantów i jednocześnie wzbogaca smak ulubionej potrawy. Sos pomidorowy ma gęstą konsystencję, która przypomina miąższ dojrzewających w słońcu owoców. Jednocześnie smak składnika często wzbogacany jest licznymi przeprawami, takimi jak bazylia oraz oregano.

Alternatywnym dodatkiem niektórych wariantów potrawy, takich jak pizza Bianca jest sos śmietankowy o białym kolorze. Smak tego składnika również wzbogacony jest licznymi przyprawami. Sos biały nie pasuje jednak do wszystkich wariantów pizzy i najczęściej stosowany jest w połączeniu z owocami morza, kurczakiem lub niektórymi warzywami. Czasem stosowany jest również sos pesto, przygotowany z bazylii. To gęsty, intensywnie zielony dressing, który doskonale pasuje do mięsnych dodatków, takich jak kurczak lub szynka.

Które sosy stosujemy dodatkowo podczas konsumpcji potrawy?

Amatorzy wyrazistego smaku z pewnością okraszą swoją pizzę sosem ostrym. Najczęściej powstaje on z połączenia ketchupu i pomidorów, czasem też dodaje się do niego ostre papryczki oraz pieprz, który wzmacnia pikantny smak. Bardzo często klienci lokalu zamawiają też dodatkową porcję ketchupu, która ma wzmocnić smak pizzy.

Dość dużą popularnością wśród klientów pizzerii cieszy się również sos czosnkowy. Jest on przygotowywany na bazie śmietany lub jogurtu naturalnego i wzbogacany charakterystycznym aromatem popularnego warzywa. W połączeniu z ziołami prowasalskimi czosnek nadaje pizzy lekko pikantnego wyrazistego smaku. Taki dodatek świetnie sprawdzi się na mniej doprawionym cieście lub pizzy z dużą zawartością składników warzywnych.

Włosi doceniają smak pizzy bez dodatków…

W Italii bardzo często podaje się pizzę bez żadnych dodatkowych sosów. Niektórzy ortodoksyjni konsumenci uznają nawet taki akt za profanację, twierdząc, że polanie ulubionego ciasta ketchupem całkowicie zniekształca jego smak. Dlatego wybierając się do Włoch, warto o tym pamiętać, ponieważ prośba o dodatkowy sos do pizzy może zostać przez niektóre lokale odebrana negatywnie.

Włoska pizza może też wyglądać nieco inaczej niż nasz odpowiednik. Bardziej stawia się tam na wysoką jakość i minimalizm. Przygotowana pizza najczęściej nie będzie zawierać dużej ilości składników, ponieważ dla mieszkańców Italii liczy się przede wszystkim odpowiednie połączenie smaku ciasta i sosu pomidorowego.

Podziel się z innymi: