pizza na święta

Jakie są zwyczaje wigilijne na Sycylii? Sprawdź dlaczego pizza jest głównym świątecznym daniem

PizzaBabilon

O różnorodności naszych świątecznych tradycji można by pisać godzinami. 12 potraw wigilijnych, wspólne kolędowanie czy jemioła przynosząca szczęście to tylko niektóre z popularnych zwyczajów, z którymi możemy się spotkać. A jak Boże Narodzenie obchodzi się w innych regionach świata? Dziś na chwilę przeniesiemy się do Sycylii, gdzie jedną z typowych potraw wigilijnych jest… pizza!

Scacciata catanese – świąteczny przysmak mieszkańców Katanii

Na wstępie trzeba podkreślić, że tradycje wigilijne Włochów są bardzo zróżnicowane. Nawet w tym samym regionie można spotkać się z odmiennymi tradycjami. Mieszkańców Sycylii łączy jednak jedna wspólna cecha ? na wigilijnym stole zawsze gości tu Scacciata catanese. To specjalne ciasto, które przypomina faszerowaną pizzę.

Potrawę przygotowuje się na bazie semoliny oraz drożdży, a farsz najczęściej tworzą sezonowe warzywa, takie jak brokuły oraz kalafior. Smak pizzy wzbogaca również tuma, czyli typowo sycylijski ser. Oprócz Sacciata catanese na wigilijnym stole często pojawia się smażony dorsz, salami z czarnej świni, lasagne oraz involtini.

Włosi mają nieco inne priorytety

W tym kraju podejście do świąt jest zdecydowanie luźniejsze. Na świątecznym wigilijnym stole rzadko znaleźć można aż 12 potraw i bardzo często są one ściśle związane z danym regionem. Włosi mają też wiele dań deserowych, które je się w trakcie świąt. Specjalnością Katanii są crispelle di riso ? przekąski serwowane jako street-food, w których głównymi składnikami są ryż i miód.

U nas wigilijny wieczór to święty czas, w którym ustają wszelkie prace i każdy zasiada do stołu w gronie najbliższych. We Włoszech do późnych godzin można spotkać otwarte sklepy, a wiele rodzin spędza ten dzień poza domem. W niektórych regionach Sycylii 24 grudnia przed kościołami można też spotkać płonący stos. Tradycja zwana Lo Zucco wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich i ma symbolizować ogień wskazujący cel podróży pasterzy, próbujących znaleźć narodzone Dziecię.

Mini pizza na nasze święta

Choć na wigilijnym stole raczej się nie pojawi, to świetna przekąska na okres świąt. Aby zrobić taką potrawę, przygotuj ciasto na pizzę (gotowe lub własnoręcznie wyrabiane), sos pomidorowy, tartą mozarellę, paprykę oraz salami. W pierwszym kroku wyłóż ciasto na stolnicy i rozwałkuj je na cieniutki placek. Wykorzystując foremki w świątecznych kształtach podziel placek na mniejsze kawałki i odłóż pozostałe części na bok.

Po uformowaniu umieść placki w piekarniku i piecz w temp 195 stopni przez 10 minut. Później wyciągnij ciasto i odstaw do wystygnięcia. W następnym kroku posmaruj je sosem, rozłóż kolejno ser, kawałki salami oraz paprykę i ponownie włóż do piekarnika na około 7 minut. Danie najlepiej podawać na gorąco.

Podziel się z innymi: