Jakie są rodzaje pizzy? Sprawdzamy te mniej popularne w Polsce...

Jakie są rodzaje pizzy? Sprawdzamy te mniej popularne w Polsce…

PizzaBabilon

Smakowitą Margaritę, Pizzę Americana, czy kontrowersyjną odmianę hawajską możemy spotkać w wielu polskich lokalach. To bardzo często wybierane typy dania, które urzekły nas wyjątkowym smakiem i dopasowanymi składnikami. Są jednak typy pizzy mniej znane, które częściej można spotkać podczas wyjazdu do zagranicznych krajów. I choć tam biją rekordy popularności, w Polsce nadal trudno je dostać. Sprawdzimy dziś, na które rodzaje pizzy szczególnie warto zwrócić uwagę.

Smakowita pizza w wersji sycylijskiej

Dosłownie potrawa nazywana jest tam Sficione, co w luźnym tłumaczeniu oznacza “grubą gąbkę”. Stwierdzenie odnosi się do puszystego i wilgotnego ciasta chlebowego, na którym znajduje się bezmięsny sos pomidorowy oraz cebula, zioła i anchois.

Całą kompozycję dopełnia posypka z bułki tartej oraz starty ser żółty. Oryginalny jest również sposób przygotowania bazy pod pizzę: do tego celu wykorzystuje się mieszaninę mąki, wody, oliwy z oliwek oraz drożdży w odpowiednich proporcjach. Taki zestaw pozwala przygotować gąbczastą strukturę, która podczas pieczenia wchłonie oliwę i pozwoli utworzyć chrupiące, zwęglone dno. Tradycyjnie Sfincione we Włoszech podawane jest 7 grudnia, w Wigilię Bożego Narodzenia, Sylwestra oraz Wielki Piątek.

Pizza Bianca ? klasyka włoskiej kuchni

Ten smakowity przysmak można spotkać w wielu miastach Półwyspu Apenińskiego. To jeden z nielicznych wariantów, który nie zawiera głównego składnika pizzy ? sosu pomidorowego. Zamiast niego stosuje się w tym przypadku oliwę z oliwek, która doskonale nasącza chrupiące ciasto.

Spód pizzy odznacza się wysokim stopniem hydratacji, co nadaje potrawie unikalnego smaku. Zastosowanie większej ilości wody gwarantuje chrupiącą, a zarazem niezwykle delikatną strukturę ciasta. Co ciekawe, wyrobienie idealnego ciasta na pizzę Bianca może zająć nawet 12 godzin.

To wyjątkowe danie również pod względem dodatków. Pizza Bianca praktycznie ich nie zawiera, a w standardowej wersji ciasto wzbogaca się jedynie solą i oliwą. Niekiedy na cieście spotyka się także odrobinę parmezanu i rukoli, choć eksperci zalecają oszczędne stosowanie wszelkich dodatków.

Co dobre, nie tylko włoskie…

Ciekawe warianty ciasta można znaleźć także w innych krajach. Niektóre pizzerie francuskie proponują ciasto o nazwie French Bread. To danie przygotowane na chlebie, który smaruje się sosem pomidorowym i uzupełnia dodatkami, takimi jak: ser, pepperoni oraz szynka.

Coraz powszechniejsza staje się także pizza Calzone. To ciasto w kształcie dużego pieroga z jedną połową obficie posmarowaną sosem pomidorowym. Najczęstszymi dodatkami takiego dania są mozzarella, oliwki, zioła oraz szynka.

Podziel się z innymi: