Jakie przyprawy do pizzy są najsmaczniejsze?

Jakie przyprawy do pizzy są najsmaczniejsze?

BabilonAdmin

Bez czego nie wyobrażamy sobie pizzy? Zdecydowana większość odpowie, że bez sera, dla innych podstawą będzie sos pomidorowy, jeszcze inni wybiorą szynkę czy pieczarki. Ale prawdziwa pizza nie może obejść się bez przypraw, które w dyskretny sposób podkręcają jej smak. Które z nich są najpopularniejsze i najsmaczniejsze?

Bazylia, oregano i tymianek

Pierwszą trójkę otwierają właśnie te zioła. Bazylia towarzyszy pizzy od wieków, ma silny zapach i orzeźwiający smak. W ogóle jest jednym z najczęściej dodawanych ziół w kuchni włoskiej ? pasuje do makaronów, zapiekanek, a nawet do zup. Idealnie komponuje się z aromatycznymi pomidorami, nic więc dziwnego, że jest dla pizzy przyprawą numer jeden, zresztą klasyczny wariant tego przysmaku opiera się właśnie na dojrzałych pomidorach i świeżej bazylii. Pamiętajmy, że bazylii nie trzeba zapiekać ? wystarczy położyć liście na gotowej pizzy.

Oregano ma lekko gorzkawy, intensywny smak, a do pizzy najlepiej nadaje się w suszonej postaci. Świetnie współgra i z bazylią, i z pomidorami. Często ? z braku świeżych liści bazylii ? to właśnie ono jest najczęściej wybierane jako przyprawa do pizzy. Tymianek ma nieco łagodniejszy smak i trudno sobie wyobrazić danie z pomidorami bez szczypty tego zioła.

Sól i czosnek

Ciasto na pizzę nie będzie dobre, jeśli nie dodamy do niego soli ? to oczywiste. Warto pamiętać, że początkowo pizza była nazywana daniem dla ubogich, bo składała się tylko z ciasta drożdżowego posmarowanego oliwą i natartego czosnkiem. Czosnek, jak wiadomo, ma bardzo intensywny smak i aromat, i nawet teraz ? gdy pizza zdecydowanie przestała być pokarmem dla ubogich ? wciąż pojawia się jako ważna przyprawa. Czosnkiem naciera się placek, ale też dodaje się go do marynaty do mięsa, które później ląduje na pizzy.

Czosnek jest też bazą jednego z najpopularniejszego w Polsce sosów. Wielu z nas hojnie skrapia dowolną pizzę takim sosem i twierdzi, że bez tego dodatku nie ma mowy o prawdziwej uczcie!

Czerwona papryka i curry

Sproszkowana papryka ? w wersji ostrej lub słodkiej ? jest częstym dodatkiem do pizzy. Nadaje pikanterii, wzmacnia smak sosu, pasuje też do kurczaka i innych mięs. Często wykorzystujemy ją, gdy pizzę robimy w domu i brakuje nam wyrazistych w smaku dodatków.

Curry to z kolei przyprawa dla miłośników kuchni orientalnej. Niektórzy przyrządzają kurczaka z curry, ananasem lub mleczkiem kokosowym, a później wykładają te dodatki na pizzę. Zioła i przyprawy są nieodłącznym elementem dobrego dania, dosypujmy ich jednak rozsądnie ? nadmiar oregano czy czosnku może zabić smak innych składników albo nadać daniu goryczy, której w żaden sposób nie da rady się pozbyć.

Podziel się z innymi: