Jakie napoje dobrać do pizzy? Co najlepiej smakuje z pizzą?

BabilonAdmin

Zamawiając pizzę zazwyczaj najdłużej głowimy się nad tym, jaką opcję z menu wybrać lub z jakich składników skomponować własną. Wybór napoju to najczęściej po prostu to, co najbardziej lubimy lub na co akurat mamy ochotę.

Wśród dzieci i młodzieży najczęściej pada na colę, wśród dorosłych na piwo. Tymczasem to, czym popijemy słynny włoski placek nie jest bez znaczenia, ponieważ jak to często bywa w kuchni, smaki powinny się dopełniać lub podkreślać, nie zaś neutralizować.

Dodatki na pizzy warunkują, jaki napój będzie do niej najlepszy

Większość rodzajów pizzy smakuje najlepiej w towarzystwie napoi alkoholowych. To one najlepiej podkreślają smaki, wspierają trawienie tłustszych dodatków i eliminują uczcie pełności. Najlepsze pary, warte degustacji to:

– pizza pepperoni z musującym czerwonym winem,

– pizza z wieprzowiną do koktajlu na bazie soku z ananasa, z wódką, piwem imbirowym, limonką i miętą,

– pizza z kurczakiem w stylu barbeque z piwem typu porter,

– margarita z czerwonym winem,

– pizza ze szpinakiem i czosnkiem do koktajlu na bazie whisky,

– “biała” pizza z ricottą do mocnego, ciemnego piwa,

– pizza cztery sery i piwo typu pilsner lub wino białe i czerwone,

– pizza z owocami morza i musujące białe wino.

Młodzież i dzieci, którym naturalnie nie zaleca się picia alkoholu powinny popijać pizzę zwykłą niegazowaną wodą, która nie wpływa na smak i nie powoduje uczucia pełności, a przy tym doskonale gasi pragnienie.

Dlaczego nie decydować się na słodkie, gazowane napoje?

Napoje typu cola, mrożone herbaty i wszelkie inne sztucznie dosładzane oraz gazowane produkty całkowicie zabijają prawdziwy smak sosów i dodatków zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Co więcej, zawarty w nich cukier i dwutlenek węgla przedwcześnie wywołują w nas uczucie pełności, w konsekwencji czego nie jesteśmy w stanie dojeść pizzy, a chwilę później ponownie jesteśmy głodni. Kiedy zamawiamy jedzenie powinniśmy delektować się jego pełnym aromatem i smakiem świeżych składników, zamiast zalepiać swoje kubki smakowe sztucznym napojem, który jest też przy okazji bardzo niezdrowy.

Dobór właściwego napoju do pizzy może wydawać się skomplikowany, aby jednak nie popełnić najgorszych błędów wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Po pierwsze, nie wybierać trunku o aromacie mocniejszym niż smak samych dodatków. Po drugie, z tłustością składników walczyć kwaśnością napoju. Po trzecie, unikać słodzonych i gazowanych produktów. Poza tym jeżeli nie możemy lub nie chcemy zdecydować się na alkohole, wybierajmy neutralną wodę, która pozwala nam cieszyć się rzeczywistym smakiem posiłku.

Podziel się z innymi: