jakie mięso do pizzy

Jakie mięso do pizzy najlepiej zastosować?

PizzaBabilon

Mimo rosnącej popularności wegetariańskiego stylu życia nadal wielu z nas nie wyobraża sobie dania bez dodatku mięsa. Widać to również w pizzeriach, gdzie warianty zawierające ulubione wędliny oraz smaczne kawałki kurczaka cieszą się bardzo dużą popularnością. Wielu z nas podejmuje się też przyrządzania pizzy samodzielnie. Jakie mięso najlepiej w tym przypadku zastosować?

Chrupiący kurczak na pizzy? Czemu nie?

To jeden z najpopularniejszych gatunków mięs spożywanych w naszym kraju. Kurczak jest smaczny, łatwo się go obrabia, a delikatny smak komponuje się z wieloma marynatami i kombinacjami przypraw. Kurczak stanowi też źródło wielu cennych składników odżywczych. To mięso bogate w białko i jednocześnie niezawierające duże ilości tłuszczu. Dodatkowo zawiera ono również cynk, magnez potas oraz witaminy grupy B.

Kurczak świetnie nadaje się jako dodatek do pizzy typu Italian Chicken. Mięso doskonale współgra ze szpinakiem, cebulą, papryką, a także suszonymi pomidorami. Ciekawym pomysłem na urozmaicenie smaku pizzy będzie zastosowanie dodatku kurczaka z papryką, sosem barbecue i prażoną cebulką.

Wołowina również świetnie pasuje do pizzy

To mięso szczególnie popularne jest w kuchni amerykańskiej. Z wołowiny przygotowuje się steki, hamburgery, gulasze oraz pieczenie. Mięso słynie ze znacznej zawartości białka, a przy odpowiedniej obróbce można wydobyć niepowtarzalny smak. Wołowina z powodzeniem może być stosowana również jako dodatek do pizzy. Najczęściej wybiera się ją do wariantów nawiązujących smakiem do potraw kuchni amerykańskiej. Smak wołowiny idealnie wzmocnią dodatki ziołowe. Bardzo często wchodzi ona również w skład pizzy również z innymi dodatkami mięsnymi.

Które wędliny warto ułożyć na cieście?

Najpopularniejszą z wędlin wykorzystywanych na pizzy jest szynka. Pojawia się ona na wariancie Capricciosa, jest także składnikiem kontrowersyjnej pizzy hawajskiej. Można wykorzystać zarówno wędliny gotowane jak i dojrzewające. Włosi częściej stawiają na produkty Crudo lub Cotto, które doskonale komponuje się z warzywami i sosami. Na okrągłym cieście często znajduje się również boczek, choć jest to dość tłusty dodatek, dlatego trzeba uważać z jego ilością.

Fani ostrego smaku pizzy z pewnością docenią dodatek kiełbasy pepperoni. Wyglądem i smakiem przypomina ona salami. Wędlina powstaje z mięsa wieprzowo-wołowego oraz podrobów. Kiełbaska pepperoni często pojawia się w obecności łagodniejszych przypraw i sera żółtego, który nieznacznie łagodzi jej ostry smak.

Podziel się z innymi: