Jakie dodatki do pizzy są najdziwniejsze? Będziesz zaskoczony!

Kiedy jest dzień pizzy? Już niedługo!

BabilonAdmin

Najsmaczniejszy dzień w roku zbliża się wielkimi krokami! Mowa o 9 lutego, czyli Międzynarodowym Dniu Pizzy. Już dziś zaplanujcie ucztę z włoskim przysmakiem w roli głównej!

Za co kochamy pizzę?

Czy wśród waszych znajomych i rodziny są osoby, które nie lubią pizzy i krzywią się na samą myśl o cienkim cieście z ulubionymi dodatkami? Jeśli tak, to z pewnością można ich policzyć na palcach jednej ręki! Pizza jest daniem absolutnie uniwersalnym. Można ją zjeść na obiad lub kolację, można zamówić na imprezę organizowaną w domu lub spożywać w mniej i bardziej formalnym gronie.

Pizza pasuje do większości okazji, a co najważniejsze ? każdy znajdzie swoją ulubioną! Współcześnie możemy przebierać w menu większości pizzerii, które oferują nie tylko klasyczną marherittę, ale też wyszukane pizze z kawiorem, owocami morza lub takie o lokalnym kolorycie, z oscypkiem, kabanosem czy ogórkiem kiszonym. Palce lizać!

Pizzę można bez skrępowania jeść ręką, smakuje nawet na zimno lub jeśli zamówiliśmy ją poprzedniego dnia. Jest bardzo sycąca i zdaniem wielu dużo zdrowsza niż inne fast foody, takie jak kebab czy ociekające tłuszczem frytki!

Międzynarodowy Dzień Pizzy – w jaki sposób można go uczcić?

Tegoroczne święto może wyglądać nieco inaczej ? wciąż nie mamy pewności, kiedy zostaną otwarte restauracje i pizzerie. Nie wyklucza to jednak celebracji Międzynarodowego Dnia Pizzy, bo przysmak ten można w większości przypadków zamówić na wynos lub z dowozem do domu!

9 lutego to idealna okazja, by spróbować czegoś nowego albo postawić na sprawdzony zestaw składników. Pamiętajmy, że wiele pizzerii daje możliwość zamówienia pizzy ?pół na pół?, to znaczy w jednym kartoniku otrzymamy dwie połówki różnych wariantów smakowych. Do tego ulubione napoje, włoski film i? Międzynarodowy Dzień Pizzy może stać się twoim ulubionym dniem w roku!

Jakie pizze polecamy?

Zawsze warto zwrócić uwagę na pizzę miesiąca, która zawiera zestaw wyselekcjonowanych składników w nowych kombinacjach. Często pojawiają się tam smaki inspirowane innymi krajami, np. hiszpańskie chorizo czy pochodząca z Afryki ostra papryczka piri-piri.

Niezmiennie wielką popularnością cieszy się pizza z serem zapiekanym w rantach i sporą ilością mięsnych dodatków (szynka, salami, boczek) oraz pizza z kurczakiem, kukurydzą, ogórkami konserwowymi, oliwkami i pieczarkami. Miłośnicy dań bezmięsnych również znajdą coś dla siebie, a jeśli ktoś będzie miał trudności z podjęciem decyzji, zawsze może stworzyć własną kompozycję z 6 dowolnych składników.

Podziel się z innymi: