Jakie dodatki do pizzy są najdziwniejsze? Będziesz zaskoczony!

Jakie dodatki do pizzy są najdziwniejsze? Będziesz zaskoczony!

BabilonAdmin

Pizza niejedno ma imię! W Polsce jesteśmy raczej przywiązani do klasycznej wersji z szynką, serem i pieczarkami, ale czy zastanawialiście się kiedyś, co jeszcze dodaje się do włoskiego przysmaku w różnych częściach świata?

Atrament z mątwy

Sproszkowany lub płynny atrament z mątwy lub kałamarnicy (zwany też sepią) to podobno kulinarny hit ostatnich czasów. Trafia nie tylko do makaronów czy hamburgerów, ale również do pizzy, tworząc z niej czarny jak węgiel placek. Na pierwszy rzut oka takie danie wygląda na spalone, ale podobno walory smakowe robią wrażenie… Oczywiście dla kogoś, kto lubi „rybi” posmak.

Atrament z mątwy jest stosowany jako barwnik, ale i rodzaj przyprawy – degustatorzy mówią, że danie od razu nabiera morskiego posmaku. Czarna pizza jest rozpowszechniona w Japonii i towarzyszą jej owoce morza.

Sadzone, kokosy i miód

Jak wiemy, angielskie śniadania są tłuste i treściwe. Pierwszy posiłek obejmuje często kiełbaski, fasolkę po bretońsku, bekon czy sadzone jajka. I o ile taki zestaw raczej nie dziwi, o tyle zaskoczeniem może być fakt, że wszystkie wymienione przekąski serwuje się również na pizzy. Placek udekorowany sadzonymi jajkami i małymi kiełbaskami wygląda niezwykle ciekawie i z pewnością zaspokoi wielki głód!

W Ameryce Północnej przysmakiem jest z kolei pizza z kokosem i krewetkami – to połączenie dla miłośników niebanalnych mieszanek i słodkawego smaku. Niektórzy lubią też łączyć ser z miodem i taką mieszanką dekorować placek. Taki zestaw możecie wypróbować nawet w warunkach domowych!

Mięsne wariacje

W różnych częściach globu ludzie zajadają się najróżniejszymi rodzajami mięs, które nam mogą wydawać się nieco… dziwne. Mięsa te trafiają później na pizze jako smaczny dodatek. I tak, w Australii możemy dostać danie z kangurem lub krokodylem, Duńczycy z kolei nie pogardzą pizzą z końskim mięsem.

My również potrafimy zaskoczyć obcokrajowców! Kreatywni pizzermani tworzą np. pizze z golonką i kapustą, co dla wielu stanowi zestaw nie do przełknięcia. Krzywo patrzy się również na swojskie ogórki kiszone, które czasem lądują na pizzy i są jednym z najpopularniejszych dodatków polskiej kuchni. Obcokrajowcy, słysząc o metodzie przygotowania zielonego warzywa, krzywią się z niesmakiem – ich zdaniem zajadami się po prostu zgnilizną…

Jak wynika z naszego zestawienia – co kraj, to obyczaj, a dodatki do pizzy są odzwierciedleniem ogólnych trendów kulinarnych panujących w danej części świata. Jeśli lubicie eksperymenty, możecie wypróbować kilka opisanych wyżej niespotykanych połączeń.

Podziel się z innymi: