Jaki ser do pizzy

Jaki ser do pizzy? Sprawdzamy najpopularniejsze rodzaje

PizzaBabilon

Jeśli zadalibyśmy przechodniom pytanie o podstawowe składniki pizzy, większość z nich wymieniłaby wśród nich sery. Ten dodatek bardzo często znajduje się na wierzchu potrawy, a w jednym z wariantów stanowi wręcz główny jej składnik. W zależności od składu pizzy możemy wykorzystać różne rodzaje serów, choć kilka z nich stosuje się szczególnie często…

Mozzarella – król wśród serów

Ten charakterystyczny, delikatny w smaku ser bardzo często pojawia się na aromatycznym cieście pizzy. Pochodząca z południowych Włoch mozzarella zyskała sporą popularność na całym świecie. To produkt wytwarzany ze świeżego mleka bawolic lub krów. Ma stosunkowo delikatny smak i aromat oraz kremową konsystencję, która doskonale łączy się zarówno z warzywami, jak i mięsem czy owocami.

Mozzarella to główny składnik pizzy neapolitańskiej, gdzie balansuje smak chrupiącego ciasta, intensywnej bazylii i aromatycznego sosu pomidorowego. Oprócz walorów smakowych mozarella doskonale wzbogaca konsystencję ciasta. Pod wpływem wysokiej temperatury ser zaczyna się roztapiać, tworząc ciągnącą się konsystencję.

Niebanalny smak – ser lazur

Choć na pizzy spotkać można żółty ser lub mozzarellę, coraz częściej eksperymentuje się z dodatkiem produktów pleśniowych. Przykładem może być tu aromatyczny ser lazur, który nada potrawie oryginalnego smaku. Ten lekko słonawy dodatek o wyrazistym zapachu doskonale komponuje się z innymi składnikami doskonale wzbogaca walory smakowe ciasta z warzywami.

Ostry grzybowy aromat sera może podkreślić smak mięsa. To ser pleśniowy produkowany z mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki mikrobiologicznej. Bardzo łatwo go rozpoznać po charakterystycznej niebieskiej skórce i aksamitnej konsystencji w środku.

Żółty ser też się sprawdzi! Cheddar zawsze dobry

To klasyczny krowi ser pochodzący z angielskiego regionu Somerset. Cheddar jest obecnie produkowany w wielu krajach, choć największą popularnością cieszy się w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Stanowi tam główny składnik nie tylko pizzy, lecz również tostów, dań z ziemniakami i kurczakiem oraz zapiekanek.

Ser Cheddar bardzo dobrze się topi, jednak nie wykazuje aż tak intensywnej ciągliwości po obróbce termicznej jak mozzarella. Po długotrwałym podgrzaniu na jego powierzchni tworzy się charakterystyczna chrupiąca serowa skorupka. Smak sera zależy od długości dojrzewania. Młody cheddar jest łagodny i ma kremową konsystencję, która z czasem ulega stwardnieniu. To tłusty ser, zawierający dużą ilość mikroelementów i kwasów omega-3 dodawany do wielu wariantów pizzy.

Podziel się z innymi: