Ser jest kluczowym składnikiem pizzy. Odpowiednio dobrany, wpływa na finalny smak włoskiego przysmaku. Poniżej podpowiadamy, jaki ser najlepiej pasuje do poszczególnych rodzajów pizzy i z jakimi dodatkami go łączyć, żeby podkręcić smak dania.
Mozzarella – delikatny smak
Mozzarella jest jednym z podstawowych serów, jakich używa się do tworzenia kompozycji na pizzy. Nic w tym dziwnego, ponieważ większość amatorów włoskiego placka lubi, gdy danie apetycznie się ciągnie, a taki efekt zapewnia dobrej jakości mozzarella. Dzięki mlecznemu, delikatnemu smakowi, odpowiada prawie wszystkim gustom i nie dominuje swoim aromatem całej pizzy. Stanowi idealne tło dla wielu składników, takich jak pomidor, szynka, kurczak, tuńczyk.
Parmezan – wyrafinowany smak
Parmezan jest twardym serem o charakterystycznym zapachu, ma lekko pikantny i owocowy posmak. Jego niezwykły aromat podkreśla smak pizzy i nadaje jej wyrafinowanego charakteru. Do tego dobrze się topi i rumieni. Świetnie pasuje do pizzy z innymi serami, jest doskonałym kompanem dla szynki parmeńskiej czy rukoli. Warto dodawać go do wersji wegetariańskich, ponieważ wyostrza smak warzyw.
Ricotta – włoski twaróg
Ricotta jest miękkim serem, przypominającym twaróg. Ma mleczny, niezwykle delikatny smak, dlatego warto zestawiać go ze składnikami bardziej wyrazistymi, które jeszcze bardziej podkreślą jego delikatność. Dobrze komponuje się ze szpinakiem, pomidorami świeżymi, jak również suszonymi, oliwkami czy owocami morza i rybami. Odnajduje się w połączeniu z szynką i salami.
Oscypek – polski akcent na włoskiej pizzy
Niekwestionowany król na polskim stole. Należy do serów twardych i wyrabia się go z mleka owczego, ewentualnie z niewielką domieszką mleka krowiego. Dzięki temu ma wyrazisty, charakterystyczny smak. Na uznanie zasługuje także aromat, który uzyskiwany jest dzięki wędzeniu. Ze względu na tak zdecydowane walory, proponujemy użycie oscypka do pizzy z dodatkiem kiełbasy, salami czy boczku. Powstaje w ten sposób swojska pizza z mocno polskim akcentem. Jest szczególnie uwielbiana przez panów, którzy lubią konkretne jedzenie. Jednak oscypek sprawdza się także w bezmięsnych kompozycjach i dobrze współgra z żurawiną, cebulą czy grzybami. Warto też pokusić się o dodanie go do pizzy quattro formaggi, czyli 4 sery.
Wybór sera ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o końcowy smak dania. Zamawiając pizzę, warto stosować się do podanych przez nas wskazówek: pozwoli to na stworzenie idealnej kompozycji, w której każdy pojedynczy składnik będzie podkreślał smak kolejnego.