Jaki napój do pizzy wybrać?

Jaki napój do pizzy wybrać?

PizzaBabilon

Zastanawiasz się, jaki napój do pizzy będzie najlepszy? Nie ma tu sztywnych reguł i wiele zależy od naszych upodobań. Przygotowaliśmy jednak małą listę, która być może zainspiruje cię do tego, by następnym razem pizzę popić czymś innym?

Wody, soki i napoje gazowane

Napoje z bąbelkami są zdecydowanie najczęściej wybieranymi dodatkami do pizzy. Cola, coś pomarańczowego, a nawet napoje energetyczne ? wszystkie komponują się z włoskim daniem, choć nie są najzdrowszym wyborem.

Po pierwsze, mają dużo kalorii, po drugie ? szybko nas ?zapychają?, więc na pizzę zostaje już niewiele miejsca (finalnie włoską ucztę często kończymy z brzuchem jak balon). Po trzecie wreszcie ? słodzone napoje mają bardzo intensywny smak, który często uniemożliwia delektowanie się pizzą.

Znacznie lepszym wyborem jest woda, która pasuje tak naprawdę do wszystkiego. Trudno jednak znaleźć kogoś, kto popijałby pizzę najzwyklejszą wodą. A szkoda, zwłaszcza że dodanie plasterka cytryny lub mięty podkreśla jej smak i co najważniejsze ? nie dokłada dodatkowych kalorii do posiłku.

Niektórzy preferują popijanie pizzy mrożoną herbatą. Ma mało kalorii, dobrze smakuje, ale niektóre dostępne w sklepach butelkowane napoje mogą wciąż mieć wiele cukru ? warto na to zwrócić uwagę.

Piwo do pizzy

Jeśli nie musisz prowadzić auta, na pewno do pizzy chętnie zamawiasz piwo. Kufel chmielowego napoju świetnie gasi pragnienie w upalny dzień, a ponadto nie zaburza smaku pizzy. Wybrane gatunki ? np. piwo pszeniczne lub lager ? mogą nawet podkręcać smak wybranych składników.

Piwna uczta to jednak trochę pustych kalorii, więc zalecamy umiar. Jedna szklaneczka w zupełności wystarczy, by uraczyć kubki smakowe i później nie żałować!

Wino i pizza ? połączenie doskonałe?

Wino rzadziej towarzyszy pizzy, a to ? jak przekonują Włosi ? duży błąd. W Italii, która przecież jest ojczyzną pizzy, często zamawia się do tego dania kieliszek tego czerwonego lub białego wina. Doskonale podkreśla smak pizzy, jest zdrowe (w rozsądnych dawkach) i mniej kaloryczne niż inne napoje.

Do pizzy z mięsnymi dodatkami można wybrać czerwone, półsłodkie. Do owoców morza ? lekkie i musujące. Z capricciosą dobrze skomponuje się coś z nutami owocowymi, a do wersji serowej Włosi polecają odrobinę cierpkie wina.

Jak widać, pizza może występować z najróżniejszymi napojami. Ważne, by to ona wciąż grała pierwszoplanową rolę, a reszta była tylko dodatkiem. Bo, jak wszyscy wiemy, to właśnie pizza jest w tym wszystkim najważniejsza!

Podziel się z innymi: