Jaka pora roku, taka pizza. Jakie składniki wybrać na jesień, by było smacznie, zdrowo i kolorowo?

Jaka pora roku, taka pizza. Jakie składniki wybrać na jesień, by było smacznie, zdrowo i kolorowo?

PizzaBabilon

Lato się kończy i czas na zmianę odzieży na cieplejszą oraz przygotowanie się do słotnych, jesiennych wieczorów. Jedzenie lekkich posiłków złożonych z letnich warzyw i owoców powoli się również kończy. Pizza to idealne danie do unikalnego komponowania o każdej porze roku, a ta przygotowywana jesienią daje sporo możliwości do poukładania na niej jesiennych dodatków.

Pizza jesienna, idealnie skomponowana, jest daniem, które zapewnia zdrowie i wspiera odporność na warunki zewnętrzne. Niezależnie, czy zrobimy ją w domu, czy też skorzystamy z oferty doskonałej pizzerii, warto dobrać takie składniki, które oddadzą charakter jesieni barwą, smakiem i pożywnością.

Jakie dodatki oddadzą jesienny charakter pizzy?

Pizzę powinna charakteryzować również sezonowa kolorystyka, więc dodanie żółci, czerwieni i brązu odda barwy jesieni. Użycie kolorowych warzyw i dodatków, to jedna z wielu możliwości skomponowania smacznego dania na chłodny i deszczowy wieczór. Kluczowe jest, by były to produkty dostępne o tej porze roku.

Charakter jesieni zdecydowanie podkreśla dynia i burak. Dodają one kolorów, a także poprawiają walory smakowe pizzy. Niewątpliwie to bardzo zdrowe składniki, wiec nawet pizzomaniak na diecie chętnie z nich skorzysta. Ważne jest, by wybrać z menu pizzerii lub przygotować samodzielnie jesienne danie i dobrać do niego odpowiedni sos.

Warzywa jesienne i zdrowa pizza, czyli co w ogrodzie to na pizzy

Jesień wymaga większej dbałości do dobór składników odżywczych chroniących zdrowie. Pizza jest idealnym daniem, na które możemy położyć prawie wszystko i zapewnić sobie zdrowie. Warto, więc, dodać cukinię, czy bakłażana, a także zamienić pieczarki na leśne, świeże grzyby.

Zdrowe dodatki na cienkim cieście mogą być uzupełnione mięsem, czy boczkiem, o ile nie koniecznie dbamy o dietę fit. Zapewnienie sobie odpowiednio pożywnego posiłku jesienią wesprze nasz układ odpornościowy, który o tej porze roku wystawiony jest na ciężką próbę.

Sos i przyprawy do jesiennej pizzy

Sos do pizzy zależy od indywidualnego smaku. Wiele osób nie wyobraża sobie pizzy bez sosu pomidorowego. Jesienią warto zadbać by był to sos zrobiony z dojrzałych pomidorów, pełnych witamin i minerałów. W przypadku układania składników jesiennych na pizzy, warto dobrać sos pod smak i pod kolor tych dodatków. Warto do jasnych warzyw użyć sosu śmietanowego, a do mięsnej pizzy jesienne sosu BBQ.

Najlepsze przyprawy do pizzy to zioła. Jesienią, poza oczywistym oregano, czy bazylią, można dodać do pizzy przypraw korzennych. Podkreślają one smak jesiennych warzyw, a także oddają charakter jesiennej pizzy.

Podziel się z innymi: