Jeśli zastanawiałeś się kiedyś, czy pizza jest zdrowa, mamy dobrą wiadomość! Włoski przysmak przygotowany z wysokiej jakości składników zawiera wiele witamin i ważnych dla zdrowia substancji. Jakich? Już wyjaśniamy!
Bogate źródło likopenu
Sos pomidorowy przyrządzony z dojrzałych pomidorów jest bogatym źródłem likopenu ? związku chemicznego o działaniu przeciwzapalnym, przeciwgrzybicznym i przeciwbakteryjnym. Likopen hamuje również wchłanianie cholesterolu, a także zwalcza wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za starzenie się skóry i powstawanie nowotworów.
Substancję znajdziemy przede wszystkim w pomidorach i przetworach pomidorowych. Ważne, by sos do pizzy był przyrządzony bez konserwantów i sztucznych barwników. Wtedy służy naszemu zdrowiu i nie ma żadnych przeciwwskazań (poza oczywiście alergią), by go spożywać.
Oliwki chronią serce
Trudno wyobrazić sobie dietę śródziemnomorską bez oliwek. I słusznie, bo zawierają one dobre tłuszcze, chroniące nasze serce, a także pomagające walczyć z migreną. Oliwki nie są bardzo kaloryczne, ale pełne witamin, m.in. A i E ? odpowiadają one za piękny wygląd naszej skóry. Znajdziemy w nich również fosfor, potas i porcję błonnika.
Jeśli nasza ulubiona pizza jest serwowana bez zdrowych i pysznych oliwek, zawsze możemy poprosić o dodanie tego składnika. Dobre pizzerie oferują taką możliwość ? lepiej dołożyć do naszego dania oliwki niż dodatkową porcję sosu!
Pizza na cienkim cieście z dobrym serem i oliwkami to pełnowartościowy posiłek, który na pewno nam nie zaszkodzi, a wręcz będzie miał dobroczynny wpływ na zdrowie i samopoczucie.
Zdrowy fast-food
Jak wynika z różnych analiz, pizza to ogólnie jeden z najzdrowszych fast-foodów (cały czas mamy na myśli danie przyrządzane z najwyższej jakości składników, a nie na bazie najróżniejszych polepszaczy smaku). Nie ma tu tuczącego mięsa smażonego na głębokim tłuszczu czy w owiniętego grubą panierką. Bardzo często za to znajdziemy na pizzy chudą szynkę, pieczarki i porcję warzyw ? czyli produkty, które powinny pojawiać się w naszej diecie. Ser w rozsądnych ilościach zawiera też sporo białka, ale tu trzeba dodać, że jest jednym z najbardziej kalorycznych składników pizzy!
Niektórzy dietetycy sądzą, że pizza to lepszy pomysł na śniadanie niż porcja płatków z owocami. Włoskie danie wpisuje się w ideę śniadania białkowo-tłuszczowego, które syci na kilka godzin i nie zawiera zbyt dużo cukru.
Jak zwykle zalecamy jednak umiar i polecamy jeść pizzę od czasu do czasu, a nie każdego dnia. Wtedy docenimy jej smak, a dodatkowo nie będziemy mieli wyrzutów sumienia, że jemy coś, co szkodzi naszemu zdrowiu!