najlepsza pizza z usa

Jaka jest najlepsza pizza? Sprawdzamy najpopularniejsze warianty z USA

PizzaBabilon

Każdy z nas ma własny zestaw dodatków do pizzy. Jednym smakuje prosta w budowie Margarita, inni wolą eksperymentować ze smakiem i szeregiem składników na chrupiącym ciecie. Niektóre warianty jednak na stałe zagościły w kulturze danego regionu lub kraju. Dziś wybierzemy się w podróż do Stanów Zjednoczonych i przedstawimy najpopularniejsze warianty smacznego ciasta.

Pizza Kalifornijska – zdrowa i nietypowa

To szczególny typ pizzy, który łatwo rozpoznać przez dość nietypowe dodatki. Ten rodzaj ciasta idealnie wpasowuje się w trendy związane ze zdrowym trybem życia. Na chrupiącym spodzie można spotkać takie dodatki jak sos tajski lub orzechowy, marchewkę, kurczaka lub fasolę. Pizza może zawierać też serca z karczochów, kozi ser lub awokado. Producenci oryginalnej pizzy kalifornijskiej dbają o to, by wszystkie zastosowane produkty pochodziły z ekologicznych źródeł.

Ciasto bardzo często ma formę wegetariańską lub wegańską i jest przygotowane w nieco mniejszym rozmiarze. Stanowi więc idealną porcję dla jednej osoby, która ma dostarczyć potrzebnych składników odżywczych. Pierwsza taka pizza została przygotowana około 1980 roku, a za twórców tego wariantu uważa się Eda LaDou z restauracji Prego z San Francisco oraz Alice Waters z restauracji Chez Panisse w Berkeley.

Pizza Chicagowska może zaskoczyć składem

Wygląd tej pizzy znacznie odbiega od tradycyjnych standardów. Pizza z Chicago bardziej przypomina okrągłe ciasto. Jest pieczona w piekarniku na głębokiej patelni, a charakterystycznym znakiem tego wariantu, oprócz bardziej wypukłego kształtu będzie odwrócona kolejność składników. Na spód najczęściej kładzie się ser mozzarella, następnie inne dodatki i całość pokrywana jest sosem pomidorowym.

Ten nietypowy sposób ułożenia dodatków połączony z chrupiącym i miękkim w środku ciastem daje niesamowity efekt. Pizza często serwowana jest z grzybami, warzywami, lub kiełbasą. Potrawa znana jest w regionie Chicago już od lat 40. XX wieku. Najprawdopodobniej twórcą tego wariantu był Ike Sewel – właściciel i założyciel słynnej Pizzerii Uno.

Pizza Nowojorska na cienkim cieście

Ten wariant powstał na początku XX wieku. Pizza wyrabiana jest tradycyjnie na cienkim cieście, które oprócz standardowych składników zawiera także oliwę i cukier. Cechą charakterystyczną wariantu są chrupiące brzegi i miękki środek, co umożliwia łatwe składanie pizzy na pół.

W podstawowej wersji ciasto zawiera cienką warstwę sosu pomidorowego i mozzarelle. Niekiedy stosuje się też dodatkowe składniki, takie jak oregano, granulowany czosnek, starty parmezan, lub papryczkę chili. Smak determinuje odpowiednio dobrana wysokoglutenowa mąka oraz nowojorska woda. To potomek znanej we Włoszech pizzy neapolitańskiej. Wariant nowojorski najczęściej przygotowywany jest na spodzie o średnicy 45 cm i dzielony na 8 kawałków.

Podziel się z innymi: