Pizzę Margarita czy klasyczną hawajską odmianę ciasta zna chyba każdy. W zależności od upodobań możemy też tworzyć własne warianty, na których stosujemy odpowiednio dobrane składniki. Uniwersalność potrawy przyczyniła się do jej popularności nie tylko w Polsce, lecz na całym świecie. Dziś przedstawimy Wam 3 przykłady popularnych wariantów, które występują w innych krajach.
Flammkuchen lub pizza alzacka ? smaczny wariant z Niemiec
Dosłowne tłumaczenie nazwy w języku polskim brzmi “ognisty placek”. To pizza tworzona na drożdżowym cieście, którą najczęściej pokrywa się śmietaną i serem. Jest bardzo popularnym dodatkiem, szczególnie podczas bożonarodzeniowych jarmarków, które odbywają się w wielu niemieckich miastach. Bardzo często Flammkuchen jest wtedy pieczone w tradycyjnych piecach na drewno.
Popularna pizza występuje w wielu podtypach. Najczęściej na cieście znajdziemy ser, posypkę z cebulki oraz wędzony boczek, choć spotyka się potrawy z kurczakiem, kiełbaskami, pieczonymi ziemniakami oraz innymi warzywami. Smaczne ciasto w wersji podstawowej może być podawane z innymi potrawami. Flammkuchen świetnie smakuje przykładowo w połączeniu z kiszoną kapustą, lub jako zamiennik chleba podczas jedzenia zupy.
Langosz ? węgierski fast-food z pomysłem
Choć nie jest to typowa pizza, langosz stanowi jedną z najpopularniejszych szybkich przekąsek na Węgrzech. To płaski drożdżowy placek, przygotowany na głębokim oleju. Najczęściej je się go z dodatkiem czosnku, śmietany i sera. Powszechnie można spotkać potrawę w typowych budkach umiejscowionych w centrach miast lub na dworcu. Sama nazwa oznacza “płomień”, co nawiązuje do dawnego sposobu przygotowania langosza.
To smaczna potrawa, której skład można urozmaicić różnymi dodatkami. Oprócz podstawowych składników często dodaje się również ser żółty, jajko, warzywa oraz domowy twaróg. Stosunkowo prosty sposób przygotowania umożliwia pieczenie “Węgierskiej pizzy” w domowych warunkach, dlatego potrawa stanowi jeden z podstawowych składnik diety wielu obywateli.
Lahmacun ? pizza prosto z Turcji
Kolejną egzotyczną odmianą pizzy jest turecka Lahmacun. To idealne rozwiązanie na szybki i pożywny obiad. Potrawa stanowi formę pośrednią między pizzą a tortillą. Przygotowana jest najczęściej na cienkim cieście, którego smak wzbogaca się mięsem, warzywami oraz przyprawami. Smak Lahmacun wzbogacą dodatkowe sosy – najczęściej wykorzystuje się czosnkowy lub jogurtowy.
Spód przygotowuje się w analogiczny sposób jak ciasto do pizzy. Należy jedynie odpowiednio rozwałkować ciasto, by osiągnąć pożądaną grubość. Pierwszym składnikiem na apetycznym spodzie często jest mielone mięso z jagnięciny, który nadaje potrawie wyjątkowego aromatu. W kuchni tureckiej nie może zabraknąć pikantnych dodatków, dlatego często na cieście układa się też paprykę, cebulę oraz posiekany czosnek.