Jak zrobić zaczyn z drożdży do pizzy

Jak zrobić zaczyn z drożdży do pizzy?

PizzaBabilon

Puszysta, chrupiąca skórka pizzy jest zasługą stosunkowo prostego składu spodu potrawy i zastosowania właściwej receptury jej przygotowania. Głównym składnikiem odpowiadającym za rośnięcie ciasta są w tym wypadku drożdże. Przed rozpoczęciem przygotowania pizzy, powinniśmy jednak aktywować grzyby, by pobudzić je do pracy. W jaki sposób można to zrobić?

Tego potrzebujemy do przygotowania rozczynu

Na początku zastanówmy się, dlaczego w ogóle warto przygotować rozczyn? Ten krok ma przede wszystkim pobudzić drożdże do działania, przez co przygotowane później ciasto znacznie szybciej urośnie. Zaczyn pomaga również sprawdzić, czy kupione grzyby są dobrej jakości i nie są zepsute. Jeśli zauważymy, że przygotowany roztwór nie zwiększył swojej objętości, lepiej wykorzystać inny produkt.

Do zrobienia rozczynu potrzebujemy 200 ml ciepłej wody, łyżeczki cukru oraz dwóch łyżeczek mąki i oczywiście drożdży. Najlepiej postawić na produkty świeże, dzięki czemu będziemy mogli szybciej sprawdzić ich przydatność. Składniki typu instant zawierają znacznie mniejszą ilość wody i ulegają aktywacji dopiero po dodaniu do ciasta, dlatego nie będziemy mogli sprawdzić, czy są dobre przed jego przygotowaniem.

Jak aktywować drożdże?

Sposób przygotowania zaczynu na ciasto do pizzy jest bardzo prosty. Na początku bierzemy wysoką szklankę lub kubek z grubszego szkła, do którego wsypujemy około 10 g świeżych drożdży. Później dolewamy 50 ml wody w temperaturze 30-40 stopni Celsjusza. Dosypujemy 2 łyżeczki mąki i energicznie mieszamy zawartość przez czas około pół minuty. Jeśli na wierzchu pojawią się bąble powietrza, będzie to znak, że drożdże zaczynają pracować.

Następnie odstawiamy zaczyn w naczyniu do ciepłego i nieprzewiewnego miejsca. Po odczekaniu około 15-20 minut roztwór powinien pięknie wyrosnąć i nawet dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Delikatna pianka na górze zaczynu będzie świadczyć o intensywnej pracy grzybów. Jeśli nie zauważymy zmian w objętości zaczynu, może to oznaczać, że drożdże są zepsute.

Następnie możemy ugniatać ciasto

Po przygotowaniu zaczynu przechodzimy do łączenia pozostałych składników. Przygotowanie ciasta również nie powinno sprawić większego problemu. Będziemy potrzebować jedynie mąki pszennej, około 0,5 l letniej wody, łyżki oliwy z oliwek oraz łyżeczki soli i ewentualnie innych przypraw, które wzmocnią aromat ciasta.

Wszystkie składniki łączymy razem z przygotowanym zaczynem w odpowiedniej misce, a następnie przechodzimy do ugniatania ciasta. Warto podejść do zadania bardzo starannie, ponieważ po wyrośnięciu nie będziemy powtarzać tego kroku. Następnie pozostawiamy ciasto na pizzę w suchym i ciepłym miejscu na czas 1-2 godzin, po którym możemy przechodzić do formowania okrągłych placków.

Podziel się z innymi: