Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy?

Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy?

PizzaBabilon

Pizza bez sosu pomidorowego? Przecież to profanacja! Składnik jest nawet ważniejszy niż pozostałe dodatki znajdujące się na chrupiącym cieście. To on nadaje potrawie odpowiedniego aromatu i doskonale spaja kruchy  spód z delikatnymi składnikami na górze. Na szczęście w wielu miejscach możemy znaleźć gotowy sos pomidorowy, choć my polecamy przygotowanie go samodzielnie… To nie jest trudne zadanie, a pomoże nam uzyskać składnik, który najlepiej przypadnie do gustu! O czym warto pamiętać, robiąc sos pomidorowy?

Z czego zrobić sos?

Ile kucharzy, tyle odpowiedzi na to pytanie. Smakowity dodatek można przygotować ze świeżych pomidorów, pomidorów z puszki oraz koncentratu, czyli tzw. passaty. W każdym przypadku da się uzyskać wspaniały sos o odpowiedniej kompozycji smaku i aromatu, choć mogą się one nieco różnić.

Jeśli wykorzystamy koncentrat, nasz sos do pizzy może zawierać wyczuwalną nutę octu. Podobnie jest w przypadku pomidorów z puszki, które często konserwowane są właśnie w ten sposób. Jeśli mamy dostęp do produktów sezonowych, sos najlepiej przygotować ze świeżych warzyw. Pomidory są wówczas mięsiste, mają dużo soku i bogaty smak. Choć zastosowanie produktów przetworzonych do przygotowania sosu również da świetne efekty!

Bulion wołowy czy drobiowy?

Bez odpowiedniego wywaru, przygotowanie sosu będzie niemożliwe. W tej kwestii zdania również mogą być podzielone. Amatorzy delikatnego smaku z pewnością postawią na drobiowy bulion. Zawiera on mniejsze ilości tłuszczu, przez co sos będzie mniej kaloryczny.

Bardziej aromatyczną i tłustą wersję uzyskamy po przygotowaniu sosu na bazie wywaru wołowego. Pozwoli on nie tylko uzyskać odpowiednią konsystencję, lecz zachować bogaty smak sosu. Tłuszcz jest przecież doskonałym nośnikiem aromatów! Alternatywą będą domowe kostki rosołowe z ugotowanego mięsa i włoszczyzny.

Z przyprawami nie wolno przesadzić

Do przygotowania sosu pomidorowego nie potrzeba wiele dodatkowych składników. Kilka grudek soli, świeżo zmielony pieprz oraz odrobina suszonej bazylii i oregano w zupełności tutaj wystarczy. Ostatnie przyprawy mają szczególnie intensywny aromat, dlatego zastosowanie większych ilości może zagłuszyć smak pomidorów.

Oczywiście dobór przypraw ponownie zależy od naszego gustu. Niektórzy dodatkowo wzmacniają smak poprzez dodanie ziół prowasalskich, niewielkiej ilości czosnku, sproszkowanej papryki lub gałki muszkatołowej. Warto jednak pamiętać, że to pomidory powinny stanowić główny aromat sosu, a pozostałe przyprawy stanowią jedynie urozmaicenie lub wzmocnienie zapachu.

Podziel się z innymi: