Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy ze świeżych warzyw?

BabilonAdmin

Pizza nie może się obejść bez sosu pomidorowego. Tylko niektóre warianty ciasta nie wykorzystują tego podstawowego składnika. Aromatyczny sos stanowi świetne uzupełnienie chrupiącego dania i łącznik pomiędzy spodem a pozostałymi składnikami. Piekąc domową pizzę możemy przygotować go samodzielnie, lub postawić na wyrób gotowy. W tym pierwszym przypadku najlepiej wykorzystać soczyste, świeże pomidory. Jak przygotować z nich idealny sos?

Pomidor pomidorowi nierówny…

Prawdziwa włoska pizza wzbogacona jest sosem przygotowanym na bazie wyjątkowych pomidorów rosnących w okolicy San Marzano. Odpowiedni klimat tej wulkanicznej ziemi nadaje warzywom idealnego smaku i aromatu. Pomidory z tego miejsca uchodzą za najlepszy przysmak. Odznaczają się wydłużonym kształtem oraz intensywnie czerwonym kolorem. Warzywa posiadają też charakterystyczne żółte żyłkowanie i nie zawierają dużej ilości pestek.

W naszym kraju również można dostać pomidory San Marzano. Jeśli jednak nie mamy możliwości ich zakupu, możemy wybierać inne gatunki. Warto jednak podkreślić, że każda odmiana ma swój specyficzny aromat, co często zmienia smak przygotowanego sosu. Najlepiej też kupować warzywa w sezonie – wtedy mają wyjątkowy smak.

Z czego jeszcze przygotowuje się sos pomidorowy?

Oprócz podstawowego składnika, do przygotowania sosu w najprostszej wersji potrzeba jeszcze kilka kropel oliwy z oliwek, soli, ziół i innych przypraw. Smak dodatku do pizzy często wzbogaca się również posiekaną papryką czerwoną, żółtą lub zieloną. W niektórych przepisach znaleźć można także czosnek, oregano, pietruszkę, bazylię oraz pieprz.

Charakter i skład sosu wynika od naszych preferencji oraz jego przeznaczenia. To nie tylko doskonały dodatek do pizzy, lecz także częsty składnik zupy pomidorowej, spaghetti oraz dań mięsnych. W trakcie obróbki termicznej często do sosu dolewa się również wodę lub wino, które zapobiega wysychaniu i wzbogaca jego smak.

Jak zrobić sos do pizzy?

Przepisów jest bardzo dużo, dziś przedstawimy jednak jeden, stosunkowo prosty, z którym poradzi sobie każdy. Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:

  • 400 g świeżych pomidorów, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych,
  • 2 ząbki czosnku i małą cebulę,
  • około pół szklanki oliwy,
  • szczyptę soli oraz pieprzu.

W pierwszej kolejności należy pokroić pomidory na mniejsze kawałki lub rozgnieść je w dłoniach nad miską usuwając nadmiar wody. Następnie drobno siekamy cebulę, którą wrzucamy do rondelka z rozgrzaną oliwą. Po jej zeszkleniu dodajemy czosnek i smażymy przez minutę.

W dalszej kolejności do rondelka wsypujemy pomidory oraz przyprawy. Składniki należy połączyć ze sobą, gotując na wolnym ogniu przez około 20 minut do momentu zgęstnienia. Na końcu wystarczy jeszcze przetrzeć sos przez sitko lub zmiksować blenderem.

Podziel się z innymi: