Oto jeden z najpopularniejszych dodatków do pizzy – pepperoni!
Co ciekawe, choć kiełbasa ta wywodzi się z Włoch, to tak naprawdę docenili ją w Stanach Zjednoczonych, gdzie już od początku XX wieku królowała w nowojorskich pizzeriach. Do dzisiaj większość z nas uwielbia pizzę pepperoni jako smaczną opcję na weekendowy posiłek.
Jak ją przygotować i po czym rozpoznać, że mamy do czynienia z wysokiej jakości kiełbasą? Piszemy poniżej!
Pepperoni prosto z Włoch
Potocznie na ten wyrób garmażeryjny mówi się „salami”, choć tak naprawdę pepperoni jest kiełbasą tylko przypominającą salami. Nazwa pochodzi z języka włoskiego, a oznacza po prostu paprykę – to właśnie jej dodatek odpowiada za tak charakterystyczny smak.
Skąd pepperoni wzięło się w USA? Zostało stworzone przez włoskich imigrantów, którzy w 1919 roku przybyli do Nowego Yorku. To właśnie dzięki nim współcześnie pizza z tym dodatkiem święci ogromne sukcesy.
Kiełbasa ta jest bardzo podobna do ostrych odmian salami, takich jak salsiccia albo soppressata, ale różni się od nich delikatniejszą teksturą i smakiem. Musi dojrzewać przynajmniej pół roku na chłodnym powietrzu.
Po czym rozpoznać pepperoni bardzo dobrej jakości? Warto zwrócić uwagę na to, jak wygląda na pizzy po upieczeniu w piecu: oryginalna kiełbasa zwija się wzdłuż brzegów w charakterystyczną „miseczkę”. Jeśli krążki pepperoni po wyciągnięciu z pieca są całkiem płaskie, to wiadomo, że produkt został wyrobiony w fabryce i zapakowany w plastikowe opakowanie, które to właśnie sprawia, że kiełbasa nie zwija się pod wpływem ciepła.
Jak zrobić pizzę pepperoni?
Ta wersja popularnego dania jest bardzo prosta do przygotowania, a przy tym pyszna. To idealny wybór na spotkanie ze znajomymi lub wieczór przed telewizorem.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Do tego potrzebujemy mąki, do której dodajemy zaczyn drożdżowy oraz sól i pieprz. Następnie zagniatamy ciasto, aż osiągnie elastyczną konsystencję. Potem tylko kropimy je wodą i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, około 20 min.
Gotowe ciasto trzeba rozwałkować. Kolejne kroki są już bardzo dobrze znane: najpierw smarujemy je sosem z koncentratu pomidorowego i przypraw. Układamy krążki wysokiej jakości kiełbasy pepperoni i przysypujemy serem mozzarella. W ten sposób powstaje klasyczna pizza pepperoni, ale jeśli mamy ochotę na nieco więcej dodatków, to dobrze będą pasować tutaj piórka cebuli, ostra lub zwykła papryka. Całość pieczemy przez ok. 15 min w 200°.
A jeśli nie masz czasu na własnoręczne gotowanie, to odwiedź naszą Pizzerię Babilon i spróbuj naszej perfekcyjnej pizzy pepperoni!