domowa pizza na sylwestra

Jak zrobić domową pizzę na Sylwestra?

PizzaBabilon

Kończy się kolejny rok i wielu z nas chce uczcić go dobrą zabawą. Co prawda od hucznych imprez sylwestrowych raczej obecnie się odchodzi, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wspólnie ze znajomymi urządzić klasyczną domówkę. Do tego nie trzeba wiele ? wystarczy dobra muzyka i smaczne przekąski. A która będzie odpowiadać każdemu? Oczywiście pizza! Dziś podpowiemy, jak przygotować ciekawe warianty specjalnie na Sylwestra!

Klasyczna pizza ? standardowa i sycąca

Ciasto na pizzę składa się z kilku składników: mąki, wody, soli i drożdży. Przed łączeniem składników warto rozmieszać drożdże z wodą, by doprowadzić do ich aktywacji. Do ciasta można dodać łyżkę oleju, który sprawi, że będzie mieć mniej kleistą konsystencję. Po wymieszaniu musi też ono odpowiednio długo rosnąć ? dzięki temu będzie bardziej puszyste.

Jeśli chodzi o dodatki, tutaj mamy pełną dowolność. Najlepiej wybrać składniki, które przypadną do gustu wszystkim gościom. Przed wyłożeniem na blachę dobrze jest posmarować jej powierzchnię margaryną, dzięki temu spód będzie bardziej chrupki. Następnie możemy wyłożyć na pizzę sos pomidorowy, a później prażoną cebulkę, plasterki salami, kurczaka lub dodatki warzywne. Całość posypujemy mozzarellą i ewentualnie dodajemy suszone zioła.

Mini pizza ? idealna na przekąskę

Taką przekąskę z pewnością docenią Twoi goście. Mini-pizza jest sycąca i niskokaloryczna, dodatkowo możesz przygotować wiele wariantów potrawy bez ponoszenia dużych kosztów. Ciasto na pizzę przygotowuje się w podobny sposób jak w innych przepisach. W tym przypadku jednak po wyrośnięciu musimy je rozwałkować i pociąć na mniejsze owalne placki.

Później możemy przystąpić do wykładania dodatków. W pierwszej kolejności idzie sos pomidorowy, którym smarujemy przygotowane spody. Następnie wykładamy cienkie plasterki cebulki, kawałki kurczaka lub kiełbasy. Można też stworzyć wersję wegetariańską umieszczając na powierzchni ciasta szpinak lub kawałki brokuła. Całość posypujemy startym serem i tak przygotowane pizzerinki pieczemy w temperaturze 225 stopni przez 10 minut. Potrawa świetnie smakować będzie z dodatkiem surówki z białej kapusty.

Pizza na słodko? Czemu nie!

Z pewnością ten wariant zaskoczy gości, a wcale nie jest tak trudny do przygotowania. Do przygotowania pizzy potrzebujemy:

  • produktów do przygotowania ciasta (szklanka mąki, 50 g  drożdży, 0,5 l ciepłej wody, 0,5 łyżeczki cukru),
  • serek homogenizowany waniliowy,
  • ser mozzarella,
  • 4 duże truskawki,
  • średni banan,
  • kilka suszonych śliwek
  • 1/3 główki brokuła.

W pierwszej kolejności mąkę łączymy z cukrem. Następnie dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i standardowo ugniatamy ciasto. Następnie należy je rozwałkować na dowolny kształt o grubości około 1 cm i położyć na blachę. Spód pizzy smarujemy serkiem homogenizowanym, układamy plasterki pozostałych składników i wkładamy potrawę do pieca. Potrawę pieczemy do zrumienienia brzegów przez około 25 minut w temp. 180 stopni.

Podziel się z innymi: