Ostatnia noc w roku to idealny moment na domówkę! Nawet jeśli jeszcze nie masz pełnej listy gości ani nie wiesz, do kogo pójść, to dzięki temu artykułowi zyskasz przynajmniej pewną pozycję w menu: pizza na Sylwestra to bowiem zawsze dobry wybór!
Ta przekąska idealnie sprawdzi się podczas imprezy, ponieważ smakuje praktycznie każdemu. Istnieje też wiele możliwości przyrządzenia tego dania, a także mamy pełną dowolność w wyborze dodatków. Oto kilka propozycji, które możesz przygotować dla swoich gości!
Klasyczna pizza na Sylwestra, ale w innej formie
A co, jeśli wolisz ciasto drożdżowe od francuskiego, ale podoba Ci się pomysł przekąski w formie jednego kęsa? Na szczęście mamy na to odpowiedź: pizza w Sylwestra zwijana w formę rogala!
Najpierw przygotuj ciasto drożdżowe tak jak zwykle, a po wyrośnięciu rozwałkuj je w kształt koła. Następnie wykonaj nacięcia w równych odstępach, od środka do brzegu, odrywając nóż, zanim przetniesz obwód koła. Boki ciasta posmaruj przecierem, posyp przyprawami i dodaj ulubione dodatki oraz ser.
Na koniec zawijamy poszczególne kawałki w formę rogalika: złap za nacięcia od środka ciasta i zawiń do brzegu. Taką pizzę pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220°C. Podczas jedzenia wystarczy odrywać poszczególne kawałki i zajadać ze smakiem.
Wersja mini, czyli pizza na Sylwestra w formie jednego kęsa
Taką przekąskę z pewnością docenią Twoi goście. Mini-pizza jest sycąca i niskokaloryczna, dodatkowo możesz przygotować wiele wariantów potrawy bez ponoszenia dużych kosztów. Ciasto na pizzę przygotowuje się w podobny sposób jak w innych przepisach. W tym przypadku jednak po wyrośnięciu musimy je rozwałkować i pociąć na mniejsze owalne placki.
Później możemy przystąpić do wykładania dodatków. W pierwszej kolejności idzie sos pomidorowy, którym smarujemy przygotowane spody. Następnie wykładamy cienkie plasterki cebulki, kawałki kurczaka lub kiełbasy. Można też stworzyć wersję wegetariańską umieszczając na powierzchni ciasta szpinak lub kawałki brokuła. Całość posypujemy startym serem i tak przygotowane pizzerinki pieczemy w temperaturze 225 stopni przez 10 minut. Potrawa świetnie smakować będzie z dodatkiem surówki z białej kapusty.
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Pizzerinki można też zrobić na bazie gotowego, kupnego ciasta francuskiego. Wystarczy podzielić je na mniejsze kwadraty, a następnie nałożyć przecier pomidorowy lub zwykły ketchup z przyprawami. Dodajemy ulubione dodatki, na przykład oliwki lub salami, a na koniec obowiązkowo posypujemy całość serem. Taka pizza na Sylwestra piecze się około kwadransa w temperaturze 200°C.
Wykonanie tej potrawy zajmuje zaledwie pół godziny, dlatego jest to idealna propozycja wtedy, kiedy nie masz czasu na gotowanie.
Pizza na Sylwestra na słodko? Czemu nie!
A może coś nietypowego? Aby wykonać słodką przekąskę przygotuj zwykłe ciasto drożdżowe. Po rozwałkowaniu posmaruj spód dżemem, serkiem mascarpone i roztopioną czekoladą mleczną ze śmietanką. Na to ułóż plasterki truskawki i posyp potartą białą czekoladą. Piecz przez kwadrans w temperaturze 200°C. Pozytywne zaskoczenie gwarantowane!
Do innego wariantu pizzy na słodko będziesz potrzebować:
- produktów do przygotowania ciasta (szklanka mąki, 50 g drożdży, 0,5 l ciepłej wody, 0,5 łyżeczki cukru),
- serek homogenizowany waniliowy,
- ser mozzarella,
- 4 duże truskawki,
- średni banan,
- kilka suszonych śliwek
- 1/3 główki brokuła.
W pierwszej kolejności mąkę łączymy z cukrem. Następnie dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i standardowo ugniatamy ciasto. Następnie należy je rozwałkować na dowolny kształt o grubości około 1 cm i położyć na blachę. Spód pizzy smarujemy serkiem homogenizowanym, układamy plasterki pozostałych składników i wkładamy potrawę do pieca. Potrawę pieczemy do zrumienienia brzegów przez około 25 minut w temp. 180 stopni.
A jeśli nie masz ochoty gotować, to zawsze możesz liczyć na pizzerie otwarte w Sylwestra. Skorzystaj z menu Pizza Babilon Kraków, a przyjęcie na pewno się uda.
Szczęśliwego Nowego Roku!