Jak zrobić ciasto na pizzę z mąki pełnoziarnistej?

Jak zrobić ciasto na pizzę z mąki pełnoziarnistej?

PizzaBabilon

Choć pizza uchodzi za danie wysokokaloryczne, wielu z nas nie może obejść się bez jej wyjątkowego smaku. Lecz spożycie potrawy nie musi oznaczać kłopotów z wagą ? wystarczy zastosować umiar i jeść chrupiące ciasto raz na jakiś czas. Innym sposobem jest zmniejszenie kaloryczności, poprzez odpowiedni dobór składników. Istnieje również opcja przygotowania ciasta z mąki pełnoziarnistej, która ma znacznie więcej wartości odżywczych. Czy faktycznie jest to dobry sposób?

Mąka razowa ? dlaczego warto ją wykorzystać?

Ten typ mąki spodoba się szczególnie osobom dbającym o linie… Pełnoziarnisty produkt zawiera w sobie znacznie większe ilości cennych składników odżywczych, których nie ma w drobno zmielonym produkcie. Pośrednio wynika to z faktu, iż do przygotowania mąki wykorzystuje się nieoczyszczone ziarna przepisy razem z łuskami, jądrem i kiełkiem…

Taki produkt dostarczy przede wszystkim spore ilości błonnika, regulującego pracę jelit. Dodatkowo w mące razowej znajduje się wiele cennych mikroelementów, takich jak fosfor, żelazo czy cynk. Produkt ma w sobie również mniejsze zawartości skrobi, co znacznie obniży kaloryczność przygotowanych potraw. To więc doskonała alternatywa dla osób dbających o swoją wagę, które nie mogą zrezygnować ze spożycia pieczywa, ciast i innych wypieków!

Z mąki razowej, ciasto będzie nieco inne…

Wykorzystując ten produkt, musimy liczyć się z nieco innymi właściwościami pizzy. Mąka razowa jest ciężka, przez co ciasto może być trudniejsze do wyrobienia. Samo mieszanie składników może być problematyczne, a połączone składniki mogą wymagać więcej czasu na wzrost. Dlatego początkujący częściej przygotowują ciasto z połączenia mąki pszennej i razowej ? wówczas czynność jest znacznie prostsza.

Przygotowana pizza również odznacza się innymi właściwościami. Ciasto razowe będzie twardsze, mniej puszyste od odpowiednika z mąki pszennej, niekiedy też znacznie łatwiej ulega kruszeniu. Na plus można zaliczyć unikalny aromat i smak, który może uatrakcyjnić jakość potrawy.

Jak przygotować takie ciasto?

Na początek składniki. Potrzebna będzie ciepła woda, drożdże, około 4 szklanki mąki pełnoziarnistej sól i oliwa z oliwek. W pierwszej kolejności należy połączyć wodę z drożdżami i niewielką ilością oleju, po czym zostawić roztwór na kilka minut. Następnie do miski trzeba dosypać mąkę, sól i dokładnie wymieszać składniki, najlepiej z pomocą miksera. Po uzyskaniu spójnej konsystencji ponownie odstawiamy ciasto na 5 minut.

W dalszej kolejności przechodzimy do ugniatania. Należy je wykonywać do momentu, gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Następnie tak uformowany spód pizzy trzeba przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie można wyłożyć ciasto na patelnię i piec.

Podziel się z innymi: